:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2023   15:07

0

177

Srbija posvećena primeni međunarodnih standarda o pravima na slobodu mišljenja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa specijalnom izvestiteljkom Saveta za ljudska prava UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja Irenom Kan.

Dačić je naveo da je Srbija u punoj meri posvećena primeni svih međunarodnih i regionalnih standarda koji regulišu promociju prava na slobodu mišljenja i izražavanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Dačić je tokom razgovora istakao da je Srbija u punoj meri posvećena primeni svih međunarodnih i regionalnih standarda koji regulišu promociju prava na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i da Vlada Srbije ulaže značajne napore u ovoj oblasti, što je od posebne važnosti u kontekstu napredovanja u pravcu evropskih integracija. 

Napomenuo je da se velika pažnja posvećuje pitanju bezbednosti medijskih radnika, što ilustruje postojanje posebnih tela na nivou Vlade koje se bave ovim pitanjima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kan je izrazila zahvalnost zbog otvorenosti Srbije za saradnju, kao i svim nadležnim organima koji su se odazvali za susrete tokom njene posete radi prikupljanja podataka o regulatornom okviru i primeni propisa koji garantuju slobodu i pluralizam medija, slobodu interneta i pravo na slobodu izražavanja svih društvenih grupa, posebno manjina. 

Istakla je da je ona nezavisni ekspert koga angažuju države članice UN i da je suština njenog mandata pružanje podrške i pomoći radi implementacije postojećih propisa u ovoj oblasti u cilju izgradnje demokratskih društava.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti aktivno da radi na jačanju nacionalnog sistema zaštite, monitoringa i izveštavanja kada su u pitanju ugrožena prava, zaštita i bezbednost novinara, kao i da učestvuje i podržava inicijative, koalicije i partnerstva u međunarodnim telima nadležnim za ovu problematiku.

Orlić sa Kan: SRB po pitanju slobode medija bolje rangirana od nekih zemalja EU

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa specijalnim izvestiocem Saveta za ljudska prava UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja Iren Kan, tom prilikom naglasio da u Srbiji postoji apsolutna sloboda mišljenja i izražavanja.

Orlić je istakao da je Srbija prethodnih godina ostvarila napredak i kroz regulativu, i u praksi što, kako je dodao, potvrđuju relevantni međunarodni pokazatelji. 

"Srbija je prema prošlogodišnjem Indeksu slobode medija 'Reportera bez granica' napredovala za 14 pozicija u odnosu na godinu pre, te je sada bolje rangirana i u odnosu na pojedine države članice EU", rekao je predsednik parlamenta. 

Orlić je upoznao Kan sa činjenicom da se danas beleži značajno manji broj fizičkih napada na novinare u odnosu na period od pre više od deset godina, dodajući da se istrajno nastavlja rad na dodatnom unapređenju prava novinara i zaštiti njihove bezbednosti kroz radna tela koja je formirala Vlade Srbije, brojne mehanizme i nove platforme.

Parlament je, kako je podsetio uoči izbora prošle godine, usvojio izmene Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima, čije je donošenje, uz brojna druga rešenja, predstavljalo rezultat međupartijskog dijaloga, i koje je omogućilo izborne uslove po najvišim demokratskim standardima od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Govoreći o informisanju nacionalnih manjina na sopstvenom jeziku, naglasio je da je ovo pitanje u našoj zemlji takođe regulisano bolje nego u pojedinim državama Evrope, a potvrdio je i široku dostupnost interneta građanima Srbije. 

"Urbana područja potpuno su pokrivena brzim internetom, koji će Vlada Srbije obezbediti i najudaljenijim ruralnim područjima do 2025, sprovodeći program širokopojasne nacionalne mreže", naveo je on.

Predsednik parlamenta je iskoristio priliku da specijalnog izvestioca UN posebno upozna sa slučajem Ivana Todosijevića, Srbina koga je Priština osudila na zatvorsku kaznu za verbalni delikt. 

"Od pada Gvozdene zavese se nije dogodilo da na tlu Evrope nekome bude presuđeno samo zbog izrečenog. Bilo gde u Evropi tako nešto danas je potpuno nezamislivo, a upravo to se dešava Srbima na KiM. Čovek je osuđen na godinu dana zatvora, upućen mu je poziv za izdržavanje kazne, a da mu nije uručena ni presuda. Ovo je ne samo protivpravno nasilje, već i brutalno gaženje ljudskih prava i otvoren progon", rekao je Orlić.

Orlić je upoznao Kan da je u isto vreme, Kurtijev pripadnik tzv. "bezbednosnih snaga" pucao na srpsku decu na Badnji dan, i da je "taj zlikovac pušten u kućni pritvor, optužen samo za izazivanje opasnosti". 

"Ove činjenice jasno govore o teškom kršenju prava na slobodu mišljenja, izražavanja, kao i svih drugih prava Srba na KiM, i zaslužuju mesto u izveštaju Saveta za ljudska prava UN", rekao je predsednik Narodne skupštine.

Iren Kan je pozdravila regulatorni okvir koji garantuje slobodu i pluralizam medija u Srbiji, te istakla značaj uloge Narodne skupštine kada je reč o zakonskim rešenjima čije se usvajanje tek očekuje. 

Orlić je izrazio očekivanje da će se saradnja NS RS i Saveta za ljudska prava UN nastaviti i u budućnosti.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

DačićIrena KanOrlićsloboda mišljenja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva