:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 29, 2019   13:25

0

227

Srpske svetinje na Kosovu kojima se uvek vraćamo

Kulturna dobra u Metohiji i na Kosovu, posebno ona iz srednjeg veka predstavljaju integralni deo kulturne bašine Evrope. Visoki Dečani, prestoni hram Srpske pravoslavne crkve, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i Gračanica - spomenici srpske istorije upisani su 2006. i u Uneskov registar ugrožene svetske baštine. Koliko simbolična obnova porušenih svetinja znači narodu koji je odlučan da živi na Kosmetu.

U tom delu naše zemlje evidentirana su 372 spomenika i 1.400 ostataka hrišanskih spomenika. Od dolaska međunarodnih snaga, juna1999. do kraja te godine, unišeno je 107 svetinja. 

U martovskim nemirima stradalo je još 35 crkava i manastira. Međunarodna zajednica je od 2005. nastojala da ublaži sliku uništavanja kulturne baštine srpskog naroda.

"U ovom periodu obnovljeno je 75 odsto oštećenog i uništenog kulturnog nasleđa. Ostalo je još 25 odsto spomenika kulture i verskih građevina koje su planirane da se u narednom periodu obnove, rekonstruišu ili restauriraju i konzerviraju u krajnjoj liniji", kaže arhitekta Zoran Garić, direktor Zavoda za baštinu u Leposaviću.

Prema njegovim rečima, obaveza je i da se obnove i preostalih 120 spomenika kulture koji su stradali do martovskih nemira i predaju u nasleđe budućim generacijama.

Visoki Dečani su po monaštvu najbrojniji manastir i jedini hram sa zaštićenom zonom. Srbi iz naselja nadomak Dečana i Peći, kao i oni raseljeni, tu svetkuju svoje običaje.

"Ovo je najznačajniji i najbolje sačuvani i najlepši spomenik srpske kulture i istorije. Ovde svako lično doživi svetinju i svako ponese posebnu energiju i posebno osećanje koje ga tera da se vrati i vraća se Dečanima iznova", kaže Jeromonah Petar, gostoprimac manastira Visokih Dečana.

U Prizrenu živi osamdesetak Srba. Obnovljenu Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija pohađa osma generacija budućih bogoslova.

"Ovde su specifični uslovi u kojima mi danas živimo. Ovde se učenici ne uče samo nauci, oni ovde mnogo toga nauče. Živeći u ovoj zajednici sa svojim profesorima oni ovde shvataju koliko su potrebni jedni drugima u životu. Ovde se stvara jedna zdrava zajednica", kaže njegovo preosveštenstvo Teodosije, vladika raško-prizrenski.

Učenici i profesori te pravoslavne škole često odlaze do Svetih Arhanđela, zadužbine cara Dušana i Velike Hoče, poznate po 12 srednjovekovnih crkava i Zočišta, manastira u kome se vijori obeležje Srbije.

Izvor: RTS

KosovoSrpske svetinje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva