:

:

TV Most

clock

Avgust 17, 2019   16:09

0

44

Srpski nacionalni savet: Srbi u Crnoj Gori nemaju osnovna ustavna prava

Srpski nacionalni savet (SNS) Crne Gore ukazao je danas da insistiranje držžavnih institucija Crne Gore na zapostavljanju interesa srpskog naroda i oduzimanju stečenih prava možže imati teške posledice, kako za Crnu Goru, tako i za srpski narod u njoj.

- Srpski nacionalni savet Crne Gore poziva najznačajnije institucije držžava Crne Gore i Republike Srbije da u ššto kraćem roku, u međusobnom dogovoru, predložže i usaglase odnos držžave Crne Gore prema srpskom narodu koji bi proizlazio iz pošštovanja najvišših standarda koji važže za relativno većinske zajednice u držžavama Evrope i sveta - navodi se u saopštenju.

SNS CG smatra da su za srpski narod u toj zemlji prestala da važže osnovna ustavna opredjeljenja kao što su sloboda, mir, tolerancija, pošštovanje ljudskih prava, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava.

- To se ogleda u onemogućavanju i ometanju izražžavanja, čuvanja, razvijanja i javnog ispoljavanja nacionalne, etničke, kulturne i verske posebnosti, kao i na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obležžavanje nacionalnih praznika - ističe Srpski nacionalni savet u saopštenju.

Dodaje da se to odnosi i na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnoj i služžbenoj upotrebi, na srazmernu zastupljenost u javnim služžbama, organima držžavne vlasti i lokalne samouprave, i mnogim drugim, kako kažu, oduzetim davno stečenim pravima srpskog naroda.

- Ovakav odnos držžavne vlasti u Crnoj Gori predstavlja nameru za postizanjem ššto veće zategnutosti i međusobnog nepoverenja između Republike Srbije i Crne Gore - smatra SNS CG.

Oni ocenjuju i da je strategija politike aktuelne vlasti u Crnoj Gori da bez obzira na moguće izazivanje tešških posledica stvori ššto povoljniji ambijent za asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori i što veću netrpeljivost građana Srbije prema Crnoj Gori i svima koji iz nje dolaze, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik SNV Momčilo Vuksanović.

Izvor: Танјуг

Srbi u Crnoj GoriSrpski nacionalni savet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva