:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 09, 2019   22:49

0

225

Srpski pobednik za finale u Krakovu je startap "Smart cat"

Startap "Smart cat" iz Novog Sada sa inovativnom idejom "Optimus power", odnosno softverom za optimizaciju i kontrolu potrošnje električne energije, pobedio je na drugom "PowerUp!" takmičenju u Srbiji čije je finale održano večeras u Beogradu.

Pobednički tim je na taj način dobio priliku da se na regionalnom finalu 21. maja u Krakovu takmiči sa pobedničkim startapima iz 24 centralno-evropske zemlje i pokuša da osvoji nagradu do 50.000 evra i investiciju od 150.000 evra.

Drugo mesto osvojio je startap "Pollutyzer" za softver koji kontroliše nivo zagušenja i količine masnih naslaga tako da vlasnici znaju kada blagovremeno treba da se menjaju filteri, dok je trećeplasirani startap "Food group" predstavio uređaj koji se dodaje sistemima za hlađenje i koristi vazduh i vodu za eliminisanje troškova energije.

U finalu se predstavilo sedam startapova, pet iz Srbije i dva iz Crne Gore, a pobednički tim čine Sanja Hajduković, Nina Marjanović, Nenad Božić, Dušan Ranđelović i Stanko Kuveljić.

"Veoma smo ponosni što smo došli do finala i uzeli prvu nagradu. Konkurencija je bila sjajna, ovo su stvarno vrhunski stručnjaci koji su pokazali fenomenalna rešenja, tehnički veoma spremna", rekla je Sanja Hajduković.

Ona je pojasnila da je njihov proizvod softver koji se koristi za optimizaciju uređaja za grejanje i hlađenje, odnosno za optimizaciju električne energije.

"Prvi rezultati do kojih smo došli je da se ostvaruje do 40 odsto uštede električne energije", dodala je ona.

Takmičenje "PowerUp!" je održano u organizaciji Startita i evropske kompanije InnoEnergy koja umrežava i podstiče razvoj startapa iz oblasti energetike, a od ove godine i uz podršku Ministarstva za invacije i tehnološki razvoj.

"Ovo je druga godina da se PowerUp! održava u Srbiji i već se vidi razlika, broj prijavljenih takmičara je veći, a samim tim i konkurencija. Imali smo priliku da vidimo zaista autentične, inovativne projekte koji u svakom smislu pariraju evropskim startapima iz oblasti čistih tehnologija", rekao je Nemanja Milović iz InnoEnergy Hub Srbija.

On je dodao da pobednički projekat ima ozbiljne šanse da se visoko plasira na regionalnom finalu u Krakovu.

Istakao je da je "PowerUp!" značajno takmičenje jer u Srbiji ne postoji mnogo programa koji startapima koji se bave temama energije nude priliku za finansijsku i medijsku podršku.

"Na ovaj način mi zapravo otvaramo put svim ljudima koji su inovativni i žele da se bave ovakvim temama da dođu do načina da razviju svoj proizvod i da se predstave na tržištu", dodao je on.

Članovi žirija bili su Zoja Kukić iz Inicijative "Digitalna Srbija", Dane Atanacković iz Fonda za inovacionu delatnost i Mihail Krasevski iz kompanije "InnoEnergy".

Izvor: Танјуг

"Smart cat""Optimus power""PowerUp!"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva