:

:

TV Most

clock

April 26, 2023   16:51

0

176

SSSS obeležio 120 godina postojanja - radnici se i dalje bore za svoja prava

Savez samostalnih sindikata Srbije danas je 120 godina rada obeležio svečanom akademijom, na kojoj je istaknuto da se radnici i danas bore za svoja prava, kao i pre jednog veka, i suočavaju sa istim zahtevima i problemima.

Na akademiji u MTS dvorani prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministri za rad Nikola Selaković, za brigu o poridici i demografiju Darija Kisić, prosvete Branko Ružić, predsednica UGS Nezavisnost Čedanka Andrić, kao i predstavnici više međunarodnih sindikalnih organizacija.

Obraćajući se članstvu i gostima predsednik SSSS Ljubisav Orbović je podsetio na istoriju borbe za radnička prava. 

Naveo da je ova sindikalna centrala ponosna na činjenicu da se daleke 1903. godine i Radnički savet priključio Međunarodnom sindikalnom savezu, što prema njegovim rečima znači da je ova centrala među prvim nacionalnim sindikatima koji su prepoznali značaj šire solidarnosti i saradnje radničke klase.

Istakao je da se radnici i danas bore kao i pre jednog veka i suočavaju sa istim zahtevima i problemima.

"Ono što izaziva zabrinutost je neizvesna i nepoznata budućnost rada i radnih odnosa", naglasio je on i dodao da se sistem socijalnog dijaloga mora hitno menjati i da sindikati moraju postati ravnopravan partner čije se mišljenje i zahtevi poštuju.

"U protivnom, mi moramo menjati svoj metod sindikalne borbe", rekao je Orbović. 

Prema njegovim rečima, iako su plate i minimalna zarada nominalno povećane, cene osnovnih životnih namirnica su porasle više nego što prikazuje zvanična inflacija, zbog čega standard radnika pada.

Naveo je da minimalna zarada ne pokriva troškove minimalne korpe, kao što ni prosečna zarada ne pokriva troškove prosečne korpe i zapitao zašto samo Srbija u čitavoj Evropi ima dve potrošačke korpe i zašto je procenjeno da je nekima dovoljna minimalna a nekima prosečna korpa.

Naveo je da prema procenama OECD-a poslednjih decenija iz Srbije godišnje ode i do 50.000 ljudi i ponovio stari apel ove sindikalne centrale - da plate ustanu, a da mladi ostanu.

Orbović je na, kako je rekao, najnoviju modu uvoza stranih radnika zbog kojih se naši radnici, koji su godinama radili u firmama, otpuštaju, kao i da sve više poslodavaca zloupotrebljava fleksibilne oblike rada, a minimalnu zaradu godinama isplaćuju kao redovnu zaradu.

"Prekovremeni rad, uglavnom neplaćen i uglavnom jedan od glavnih razloga za nesreće na radnom mestu, postaje pravilo a ne izuzetak pa sve češće dobijamo informacije o nepoštovanju radnog vremena", rekao je Orbović. 

Ocenio je da se mišljenje sindikata nedovoljno čuje i kao primer naveo Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je na dnevnom redu tekućeg skupštinskog zasedanja.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je čestitala jubilej i istakla da se ne slaže sa stavom da Vlada Srbije ne čuje zahteve sindikata.

"Taj zakon, za koji se nadam da će do kraja nedelje biti usvojen u parlamentu, pokazatelj je da imamo dobar dijalog i da usvajamo predloge sindikate. Naravno da ne možemo da uvažimo sve, ali tražimo zlatnu sredinu između zahteva svih socijalnih partnera", istakla je premijerka.

Kao tri ključne oblasti u kojima Vlada Srbije popravlja položaj radnika, navela je povećanje broja zaposlenih, poboljšanje materijalnog statusa odnosno plata i kontinuitet socijalnog dijaloga.

"Za prethodnih 10 godina povećali smo broj zaposlenih za oko pola miliona, prosečnu platu sa oko 330 na 718 evra", istakla je Brnabić.

Navela je da je sve manje onih koji o Srbiji govore kao o zemlji jeftine radne snage, da ni strani investitori ne dolaze u Srbiju zbog toga, a ako je ranije i bilo takvih, da oni odlaze iz naše zemlje a dolaze oni koje privlači kvalitetna i obrazovana radna snaga, kao i dobri uslovi psolovanja u Srbiji.

"Ni mi u Vladi Srbije nismo sasvim zadovoljni učinjenim,  ali mislimo da smo ipak uradili dosta i otvorili puno novih radnih mesta. Cilj nam je da 2026. godine prosečna zarada bude 1.000 evra i na dobrom smo putu da to uradimo", rekla je Brnabić.

Dodala je da bi prosečna plata na kraju ove godine trebalo da bude oko 820 evra.

Kada je reč o minimalnoj zaradi, Brnabić je navela da je ona 2010. godine iznosila samo 15.747 dinara, a sada 40.020 dinara.

"Možda je minimalac mogao biti i veći, ali bi onda skočila nezaposlenost i to značajno. kao i zaposlenost u sivoj zoni", ukazala je ona.

Premijerka je istakla da će Vlada Srbije i dalje raditi na povećanju zaposlenosti, davati subvencije koje ga pospešuju i organizovati obuke za ljude koji hoće da se dokvalifikuju i prekvalifikuju.

Svečana akademija počela je izvođenjem himne "Bože pravde" i "Internacionale", a izvedenim performansima ukazano je na važnost bezbednosti na radu, nedopustivost eksploatacije radnika, kao i da samo ujedinjeni, radnici mogu ostvariti svoja prava.

Akademija je održana pod sloganom "Istorija je putokaz, budućnost je put" .

Među gostima akademije bili su predstavnici više međunarodnih sindikalnih centrala, te turskih, francuskih, bugarskih, španskih, kiparskih kao i sindikata iz Grčke, Azerbejdzana, bivših jugoslovenskih republika, Međunarodne organizacije rada.

  Video porukom se između ostalih obratila predstavnica Evropske konfederacije sindikat,a a brojne čestitke za jubilej su stigle iz Evrope i Amerike.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Savez samostalnih sindikata Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva