:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

April 04, 2022   18:14

0

141

Šta će formiranje regionalnog tržišta struje u saradnji sa Slovenijom i EU doneti Srbiji?

Izvršni direktor nacionalne Berze električne energije SEEPEX Miloš Mladenović izjavio je danas da će formiranje regionalnog tržišta u saradnji sa Slovenijom i EU doneti veću stabilnost cena i snabdevanja strujom.

Danas je objavljeno da će operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije, ELES i EMS, sa Evropskom berzom električne energije EPEX SPOT, formirati prvu regionalnu berzu električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu pod nazivom ADEX, Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije.

"Ovo je krupan korak u formiranju regionalnog tržišta, jer je SEEPEX od početka svog osnivanja bio avangarda u ovom delu Evrope u poslovima organizovanja tržišta i od početka je bio zamišljen kao regionalna platforma kojoj bi se pridružile okolne zemlje", rekao je Mladenović za Tanjug.

Dodao je da se u tome nije uspelo, pa se SEEPEX okrenuo partnerima iz EU, što je jedinstven primer saradnje zemalja EU i onih van Unije u berzanskom poslovanju.

"Višeznačna je važnost ove inicijative. Sa jedne strane mi smo u poziciji da našim članovima pružimo dodatne usluge. Odmah ćemo krenuti sa primenom unutardnevnog tržišta, što je bila karika koja nedostaje na tržištu električne energije u Srbiji, a s druge strane pružićemo taj 'one stop shop', za sve učesnike u Srbiji i Sloveniji, a nadamo se uskoro i u svim ostalim zemljama regiona, gde će biti harmonizovane usluge trgovanja i kliringa", rekao je Mladenović.

On očekuje da će ova inicijativa pružiti dodatni zamah integraciji tržišta električne energije Srbije sa tržištem EU, što će na kraju rezultovati uključivanjem kompletnog tržišta regiona u zajedničko tržište EU.

Na pitanje zbor čega se to nije dogodilo ranije kako je planirano, dirketor SEEPEX-a kaže da je razlog politika.

"Poznato je da u našem regionu nekada politika prevazilazi okvire biznisa i ekonomskih postulata i rezona. Tako smo sada zaista svedoci situacije da sve male zemlje u regionu i mala tržišta idu ka uspostvaljanju samostalnih tržišta električne energije, koja ne mogu da budu održiva, a pogotovu u ovom sadašnjem okruženju sa visokim cenama i zahtevnim uslovima kliringa i finansijskog poravnanja", naglasio je Mladenović.

On ocenjuje da je inicijativa uspostavljanja ADEX-a priznanje za SEEPEX, EMS i srpsko tržište elekrične energije da je relevantan partner nekih od funkcionalnih berzi u regionu jugoistočne Evrope.

"Ovo je korporativno spajanje poslovnih infrastruktura, koje će onda implicitno dovesti do naše brže tržišne integracije u jedinstveno evropsko tržište. To će omogućiti stabilnije i robusnije cene, a takođe i harmonizaciju trgovina, veći obim i veću stabilnost snabdevanja", istakao je Mladenović.

Ocenio je da inicijativa predstavlja i dodatni zamajac evropskim integracijama Srbije.

"Tako da mogu da kažem da samo, na polju elektroenegetike i tržišta električne energije, rame uz rame sa najboljom evropskom praksom i da će Evropska komisija i udruženje evropskih regulatora malo blagonaklonije gledati na to buduće pridruženje, ne samo Srbije nego i ostalih zemalja regiona, internom tržištu EU", zaključio je Mladenović.

Izvor: T a n j u g

formiranje regionalnog tržišta strujeSlovenijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva