:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2020   16:08

0

166

Štajn: Nemačka ima svoj stav o Kosovu, ali usklađuje ga sa EU

Nemački profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Sarlandu, Torsten Štajn, ocenjuje da Nemačka ima svoj stav po pitanju KiM, ali da će nastojati da taj stav usklađuje sa spoljnom politikom Evropske unije.

 

"Politika prema Zapadnom Balkanu više nije individualna politika svake države članice EU, već deo spoljne politike EU, a to je različito od slučaja 'nezavisnosti Kosova' koju su priznale 22 od 27 država članica", kaže Štajn u pisanom intervjuu za T a n j u g.

On očekuje da će kancelarka Angela Merkel tokom najavljenog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu, tražiti da sedne za sto sa novoizabranim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i da razgovaraju.

On očekuje da će ona poručiti i da je pristupanje Kosova i Srbije u EU moguće samo ukoliko obe strane razreše sporove u njihovim odnosima, i napominje da je to i polazna osnova EU.

Na pitanje očekuje li da moguće da Nemačka uvaži stav Srbije o kompromisnom rešenju za kosovski problem, u kome Srbija neće izgubiti sve, Štajn ne odgovara konkretno, već ističe da "povratak Kosova" u okvire Srbije uopšte nije opcija i da je to stav i Evropske unije.

Nemački profesor dodaje da očekuje da će Merkelova tokom razgovora sa Vučićem insistirati na tome da se razgovara i pregovara o budućim odnosima sa Prištinom, uključujući i tržišne, možda i sa direktnom pomoći Nemačke.

Merkel će, ističe Štajn, poručiti i da Nemačka želi Srbiju u EU, jer ona može da bude faktor stabilnosti.

Upitan kako vidi inicijative specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, o železničkom i avio povezivanju, kao i o izgradnji autoputa Beograd - Priština, Štajn smatra da to neće pomoći oko rešenja ako je, kako kaže, reč o sličnom planu poput onog koji je Tramp ponudio za palestinsko pitanje.

"Ako američki plan, koji do sada nisam video, izgleda poput onog koji je predsednik SAD Donald Tramp predložio za palestinsko pitanje, u kome je apsolutno favorizovana samo jedna strana, to svakako neće pomoći", naveo je Štajn.

Štajn dodaje i da ne vidi nikakav veliki američki uticaj na nemačku ili evropsku politiku u odnosu na Zapadni Balkan i smatra da je Grenel "najnediplomatskiji američki ambasador ikada, dok je Tramp najmanje poštovan predsednik SAD ikada".

On stav šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, da EU mora ponovo da nauči jezik moći, vidi kao poruku da Evropa mora da iskoristi svoju ekonomsku moć i postane manje zavisna od SAD.

"Kako bi se sprovodila njena spoljna politika, Evropa mora da započne da koristi svoju ekonomsku moć i postane manje zavisna od SAD u smislu odbrambene moći, pa čak i u vojnom uključivanju u rešavanju problema izvan Evrope", naglasio je Štajn i zaključio da će to ipak biti dug put.

Izvor: T a n j u g

Torsten ŠtajnEUNemačkaKosovoSrbijaSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva