:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2023   13:38

0

192

Stano: Deeskalacija na KiM je prioritet, Lajčakova poseta Beogradu i Prištini je u tom duhu

Portparol EU Peter Stano izjavio je da se današnja misija specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka odvija se u duhu zaključaka Evropskog saveta kojima se zahteva da se neodložno postigne deeskalacija. 

"Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj tražio je od Lajčaka da se uputi u Prištinu i u Beograd i pokrene s mrtve tačke ovaj proces i konačno pronađe način da se deeskalcija konačno i dogodi, a da se potom svi akteri vrate za pregovarački sto i nastave dijalog", rekao je Stano na konferenciji za novinare. 

Na pitanje novinara ima li smisla organizovati novi susret Vučića i Kurtija s obzirom da su na poslednjem sastanku u Briselu odbili da se sretnu, Stano je odgovorio da je upravo to smisao svih napora koji se ulažu u ovom trenutku na osnovu zahteva koji su obema stranama uputili lideri svih 27 zemalja članica EU.

"Od obe strane se traži momentalna deeskalacija i od njih se očekuje da počnu da se ponašaju na evropski način i vrate se dijalogu. Redosled poteza je sledeći: momentalna deeslkalacija, rešavanje situacije i smanjenje napetosti i povratak normalnom dijalogu", rekao je Stano.

Zamoljen da odgovori na pitanje o mogućem organizovanju međunarodne konferencije o pitanju KiM i da li je organizacija takve konferencije u planu, Stano je još jednom naglasio da je u skladu sa zaključcima lidera 27 zemalja članica EU prioritet neodložna deeskalacija.

"U ovom trenutku nismo fokusirani na ono što bi moglo da se dogodi, već na ono što neodložno i odmah mora da se dogodi. To je deeskalacija. Moramo odmah da vidimo da se preduzimaju koraci koji vode hitnoj deeskalaciji situacije", rekao je Stano i dodao de će Lajčak tokom svojih današnjih susreta u Prištini i u Beogradu raditi upravo na tome.

16:00 - Lajčak se sastao sa Osmani

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas u Prištini sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Lajčak bi, nakon sastanka sa Osmani, trebalo da razgovara sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Specijalni izaslanik EU za dijalog sutra će doputovati u Beograd, gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ristuća se sastao sa Lajčakom i šefom delegacije EU na KiM

Komandant Kfora, general Anđelo Mikele Ristuća, danas se sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom i šefom delegacije EU u Prištini Tomašom Sunjogom.

"Oni su razgovarali o najnovijim informacijama o opštoj situaciji i kontinuiranim naporima Kfora u podršci dijalogu Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije", naveli su iz Kfora na Tviteru.

16:46 - Lajčak se u Prištini sastao sa Kurtijem

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastao se danas u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. 

Lajčak se prethodno sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a razgovarao je i sa komandantom Kfora, generalom Anđelom Mikeleom Ristućom i šefom delegacije EU u Prištini Tomašom Sunoiogom. 

Specijalni izaslanik EU za dijalog sutra će doputovati u Beograd, gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Ovo je, u roku od mesec dana, druga Lajčakova poseta Beogradu i Prištinu, gde je početkom juna bio zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. 

Izvor: T a n j u g

EUPeter StanoMiroslav LajčkadeeskalacijaKiMKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva