:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 05, 2022   19:54

0

180

Starović: Ana Brnabić uputila poruke mira na severu KiM

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da je poseta predsednice Vlade Srbije severu Kosova i Metohije bila veoma uspešna i da je sprovedena zbog želje da se ohrabre naši sunarodnici koji tu žive i među kojima u poslednje vreme vlada zaista visok stepen uznemirenja.

Takva situacija je već godinama unazad, posebno u poslednjih godinu i po dana, od kako se na čelu privremenih institucija samouprave u Prištini nalazi Aljbin Kurti, smatra Nemanja Starović.

"Dobro je što je predsednica Vlade Ana Brnabić imala priliku da poseti tri od četiri opštine na severu KiM i da ponovi poruke umirenja. Pogledajte samo koliko puta su se tokom njenog obraćanja, ili pak obraćanja predsednika opštine sa severa, mogle čuti reči mir, tolerancija ili opstanak. To su ključne poruke", kaže Starović.

Gostujući u emisiji "U središtu pažnje", Prvog programa Radio Beograda, Nemanja Starović je rekao da on ne bi dovodio u direktnu vezu posetu predsednice Vlade KiM sa usmenim sporazumom o ličnim kartama.

Ukazuje da po Briselskom sporazumu već dugi niz godina svi nosioci zvaničnih funkcija države Srbije bi morali da mogu nesmetano da se kreću po KiM.

"Vrlo su pogrešne interpretacije koje možemo čuti u Prištini, a koje su često nekritički prenošene i u našim medijima, po kojima je tzv. vlada Kosova ili tzv. ministrastvo spoljnih poslova odobrilo neku posetu", navodi Starović.

"Ne, njihov mandat nije da bilo šta odobravaju i prema sporazumima o slobodi kretanja visoki zvaničnici Republike Srbije imaju obavezu samo da 24 časa ranije oficiru za vezu najave svoj dolazak. Dolazak se ne odobrava ili ne zabranjuje. U tom smislu ovo nije ništa novo, nego samo jedna u nizu poseta, ali koja dolazi u važnom momentu, kada je bitno da se naši sunarodnici na svojevrstan način ohrabre, ali i da se emitiju umirujuće poruke koje bi doprinele koliko je moguće, bar sa naše strane, da se poboljša atmosfera kako bismo mogli da razgovaramo o nekakvim kompromisnim rešenjima", rekao je Starović.

Komentarišući imenovanje specijalnih izaslanika nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Starović kaže da je činjenica da se broj izaslanika povećao ali da je od forme mnogo bitnija suština.

"Šta je to novo što će oni doneti sa sobom ili predložiti? To je naravno još uvek nejasno. Bitno je da mi iskažemo dobru volju i spremnost za svaku vrstu razgovora, uključujući i razgovore sa gospodinom Boneom i gospodinom Platnerom, i da iskažemo svoju spremnost na kompromisno rešenje. U isto vreme mislim da dvojca novih izaslanika moraju biti svesni da rezultat dijaloga ne može biti nekakvo binarno rešenje, gde će jedna strana dobitri sve, a druga strana ostati bez toga i biti ponižena", zaključuje državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

Izvor: RTS

Nemanja StarovićAna BrnabićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva