:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2022   11:41

0

110

Starović: Dalje reakcije naše države će biti srazmerne delovanju Prištine i njihovih međunarodnih sponzora

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je za list Alo da će dalje reakcije Srbije, na poteze poput podnošenja zahteva za članstvo u Savet Evrope od strane Kosova, biti srazmerne delovanju Prištine i njihovih međunarodnih sponzora.

On podseća da je podnošenjem aplikacije za članstvo u Savetu Evrope, Priština grubo prekršila moratorijum uspostavljen Vašingtonskim sporazumom, što kako kaže ne predstavlja veliko iznenađenje budući da se ni do sada nije pridržavala drugih važnih odredaba tog sporazuma, kao ni Prvog okvirnog sporazuma iz Brisela zaključenog još 2013. godine. 

"Iako matematika unutar Saveta Evrope ide u prilog Prištine, jer tzv. države priznavači čine dvotrećinsku većinu, mi ćemo se aktivno boriti da osporimo tu aplikaciju za članstvo kojom se ruše osnovna načela Saveta Evrope i temeljni principi međunarodnog javnog prava, a proces odlučivanja će sasvim izvesno potrajati ne manje od godinu dana, moguće i mnogo duže od toga", rekao je Starović.

Kako je istakao reakcija Srbije na samo prištinsko kršenje moratorijuma uspostavljenog Vašingtonskim sporazumom bila je odlučna i snažna, baš kao što je i najavljivala.

"Ministar Selaković je predao predsedniku Vučiću četiri diplomatske note koje smo u veoma kratkom roku ishodovali, kojima još četiri države povlače prethodno priznanje tzv. Kosova, čime se ukupan broj „otpriznavanja“ povećao na 22. Na predsedniku Vučiću je da shodno sopstvenoj proceni adekvatnog spoljnopolitičkog trenutka saopšti koje četiri države su u pitanju, a dalje reakcije naše države će biti srazmerne delovanju Prištine i njihovih međunarodnih sponzora", rekao je Starović.

Govoreći o najavljenoj poseti ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova beogradu, Starović kaže da nije tajna da postoje određeni izazovi u realizaciji te posete, i oni tehničke prirode, koji će verovatno biti razjašnjeni.

"Za nas je veoma važno da očuvamo adekvatan nivo dijaloga sa svim međunarodnim partnerima, a komplikacije s kojima se suočavamo nisu posledica naših želja ili delovanja", rekao je on.

Govoreći o poseti nemačkog kancelara Olafa Šolca Starović ističe da je izlišno i govoriti o tome koliki značaj ima saradnja s Nemačkom, koja za Srbiju predstavlja ubedljivo najvećeg spoljnotrgovinskog partnera i investitora.

"Bilo bi veoma dobro ukoliko bi kancelar Šolc posvetio jednaku pažnju Srbiji i našem regionu kao što je to činila njegova prethodnica, a česte posete i susreti daju nam razloga za optimizam. Dolazak nemačkog kancelara je važan i zbog toga što predstavlja svojevrsni uvod u samit EU i Zapadnog Balkana koji će biti održan 23. juna u Briselu, na kome se očekuju važne poruke o evropskoj budućnosti regiona, pre svega od vodećeg nemačko-francuskog dvojca. U svakom slučaju, poseta gospodina Šolca Beogradu je planirana i zakazana, a da li postoje neki dodatni uslovi za njenu realizaciju, to je pre svega pitanje za nemačku stranu", rekao je Starović.

Na pitanje da li je zadovoljan radom ministarstva koje vodi Nikola Selaković Starović kaže da su uspesi Ministarstva spoljnih poslova očigledni i vidljivi svim građanima i da je uprkos ministar Selaković upriličio susrete sa 600 svetskih državnika i posetio preko 50 zemalja.

"Oktobra 2021. godine smo u Beogradu organizovali Konferenciju Pokreta nesvrstanih koja je predstavljala najveći multilateralni skup u Evropi tokom te godine. Lično sam veoma zadovoljan velikim iskustvom koje sam stekao u proteklih godinu i po dana i skromnim doprinosom radu tima ministra Selakovića", zaključio je Starović.

Izvor: Kosovo Onlajn, Alo

Nemanja StarovićKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva