:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 11, 2021   8:45

0

140

Starović: Oči sveta uprte u Beograd

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je za RTS da su danas oči celog sveta uprte u pravcu Beograda.

"Svi građani Srbije imaju razloga da budu ponosni. Danas su se okupile delegacije iz više od 100 zemalja sveta kako bi poslale poruku mira. Veliki je značaj ovakvih skupova", naglasio je Starović.

Kada je reč o bezbednosti skupa, Starović je rekao da na Samitu učestvuje 4.000 ljudi, da se primenjuju rigorozne epidemiološke mere, da su svi učesnici vakcinisani i da im je urađen pi-si-ar test.

Prema njegovim rečima, svi koji su prisutni na Sajmu su bezbedni, mali deo učesnika je bio pozitivan na koronavirus i oni su izolovani.

Radojka Nikolić: Samit treba iskoristiti za nove aranžmane

Skup Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu je jedan od najvećih mutilateranih skupova u Evropi ove godine, rekla je za RTS glavna i odgovorna urednica magazina "Biznis i Ekonometar" Radojka Nikolić. 

"Kada se vratimo u prošlost kada je reč o ekonomiji, u trenutku održavanja prvog samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu pre šest decenija, za ondašnju Jugoslaviju to je bio veliki ekonomski iskorak, pre svega ka afričkom tržištu. Mi smo im ponudili ono što im je bilo najpotrebnije a to je građevinska infrastruktura i tada nastaju i naši građevinski giganti poput 'Energoprojekta', 'Mostogradnje' i drugih. Najviše se radilo u Iraku, zatim Nigeriji, Zambiji, Gabonu", rekla je Nikolićeva.

Istovremeno zbog Samita nesvrstanih izgrađeni su u kratkom roku hotel 'Metropol' i drugu smeštajni kapaciteti, osvetljen je Kalemegdan a to je sve bilo samo 15 godina od rata i trebalo je mnogo toga izgraditi ponovo, podsetila je Radojka Nikolić.

"Ovaj događaj treba da se iskoristi za sklapanje novih aranžmana sa afričkim zemljama. Naši privrednici imaju šta da izvezu na ta tržišta, pre svega hranu. Mi nemamo u ovom trenutku bilateralne aranžmane sa većinom tih zemalja, zbog čega plaćamo velike carine. Treba videti koja su to tržišta najbitnija za naše privrednike i sa tim zemljama sklapati bilateralne sporazume", rekla je gostujući na RTS-u Radojka Nikolić.

Izvor: RTS

Pokret nesvrstanihStarovićNikolić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva