:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2021   21:03

0

165

Starović: Penava dodatno umanjuje prava srpskog naroda u Hrvatskoj

Zlokobne najave gradonačelnika Vukovara Ivana Penave o ukidanju školskih odeljenja u kojima đaci pohađaju nastavu na srpskom jeziku, kao i izostanak ozbiljnijih reakcija sa viših nivoa vlasti u Hrvatskoj, oslikavaju svu težinu problema sa kojima se srpski narod u toj državi kontinuirano suočava, ocenio je večeras državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović.

"Pod motom tobožnjeg ukidanja segregacije, koja u stvarnosti ne postoji, budući da učenici srpske nacionalnosti slede isti školski program kao i ostala deca u toj državi, ali iz udžbenika koji su prevedeni na srpski jezik, te da se nastava za svu decu odvija u istim školskim objektima, gradonačelnik Vukovara zapravo sprovodi dodatno umanjenje prava u hrvatskoj javnosti permanentno stigmatizovanog srpskog naroda", naveo je Starović.

A sve to se dešava u gradu u kojem se, ukazao je on, uz gromoglasno ćutanje Evropske unije već osam godine ne sprovodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji propisuje isticanje dvojezičnih tabli na javnim ustanovama.

"Pretpostavimo samo šta bi se desilo ukoliko bi neko u Srbiji pokušao da ukine nastavu na jezicima nacionalnih manjina, tj. u kojem roku bi nam se 'nebo sručilo na glavu' u smislu kritika i protesta iz Brisela, pa i sankcija različite vrste", rekao je Starović T a n j u g u.

Na sreću, naglašava, niko u Srbiji ni ne pomišlja na tako nešto, baš kao što nikome ne predstavlja problem ni službena upotreba manjinskih jezika u AP Vojvodini i desetinama gradova i opština, neretko i onima gde pojedine manjinske zajednice čine manje od 1 posto stanovništva.

"Ne mešajući se u unutrašnju politiku susedne države, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije će u svakoj prilici i na svakom za to relevantnom mestu, insistirati na punom i doslednom poštovanju prava Srba, u skladu sa evropskim standardima i dostignućima savremenog doba, ali i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, koji za naše sunarodnike u Hrvatskoj još predstavlja puka slova na papiru", zaključio je Starović.

Izvor: T a n j u g

Nemanja StarovićVukovarIvan Penava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva