:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Novembar 26, 2021   8:51

0

158

Starović: Srbija povećala stepen energetske stablnosti, drugog gasa osim ruskog nema

Oni koji su zagovarali sankcije Rusiji danas ne bi mogli da nam pomognu jer drugog gasa osim ruskog nema, kaže za RTS Nemanja Starović, sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Gostujući u Jutarnjem programu Starović je rekao da će u susret zimi, koja će biti obeležena energetskom krizom, Srbija imati dovoljno gasa i električne energije i nema bojazni od bilo kakvih poskupljenja.

"To je važno iz nekoliko razloga. Prvo, socijalno-ekonomski položaj građana i drugo nastavak privrednog razvoja koji ne bio moguć da plaćamo četiri puta više gas, koliko je cena na evropskom tržištu", naglašava Starović.

Prema njegovim rečima, imaćemo dovoljne količne gasa u narednih šest meseci uz jednu izvesnost da ćemo i posle isteka šest meseci imati dobre parametre ugovora o kome će se narednh meseci pregovarati.

"Kada govorimo o količnama koje su nam potrebne, mi smo krajem novembra potrošli ono što je planirano za celu 2021. godinu jer je naša potrošnja bila veća. Završen je i remont TENT-a i više ne moramo da uvozimo nijedan procentat struje čak ćemo biti u mogućnosti da male kolčine i izvozimo po cenama koje su jako povoljne", naglašava sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje da je Srbija povećala stepen energetske bezbednosti što je povoljno i za građane i za privredu.

"To je dobra poruka koja se iz Srbije šalje širom sveta da potoji izvesnost i da kompanije koje posluju u našoj zemlji mogu da planraju poslovanje. Srbija je dobro mesto za investiciije i ima prednosti u odnosu ne samo na svoje uže već i šire okruženje", poručuje Starović.

Prema njegoviim rečima činjenica da smo dobili ovako dobre uslove u aranžmanu sa Ruskom Federacijom predstavlja potvrdu spoljno-politčkog kursa, koji je definisan sintagmom o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

"Da smo kojim slučajem prethodnih goodina podlegli pritiscima da se pridružimo sankcijama prema Ruskoj Federaciji da li bilo ko misli da smo mogli da dobijemo ovako povoljan aranžman. Oni koji su zagovarali sankcije Rusiji danas ne bi mogli da nam pomognu jer drugog gasa osim ruskog nema", poručuje Starović.

Rusija podrška Srbiji u međunarodnoj areni

Pored cene gasa, na sastanku u Sočiju, bilo je reči i o pitanju Kosova i Metohije. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je ponovio da je stav po pitanju KiM nepromenjen.

"Ruska federacija konstantno nam pruža veoma snažnu politčku podršku i predstvalja nam oslonac u međunarodnoj areni pre svega u Savetu bezbednosti UN. Poruke koje smo dobili su zaista dobre, da možemo da računamo na podršku Moskve i dalje", kaže Nemanja Starović.

Dodaje da je evidentno da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine u krzi, pre svega zbog činjenice da Prištinska strana odbija razgovore o suštinskim stvarima a za Srbiju je najvažnja implementacija prethodno dogovorenh sporazuma.

"U stuaciji kada Aljbin Kurti odbija dijalog i svakoga dana izlazi sa sve drskijim provokacijama, na šta izostaju adekvatne reakcije EU i međunarodne zajednice, ne vidim kako proces dijaloga može biti nastavljen osim da opstane kao puka forma bez prave sadržine", smatra sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, neophodno je uputiti apel Miroslavu Lajčaku, partnerima u Briselu ali i prema SAD da je krajnje vreme da se pošalju mnogo jasnije poruke u pravcu Prištine, da se primene neke kaznene mere da bi se stavilo do znanja da je krurs koji Aljbin Kurti zauzeo apsolutno neprihvatljiv i da ne može imati podršku za opstrukciju pregovaračkog procesa.

Izvor: RTS

StarovićVučićPutincena gasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva