:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 11, 2022   13:00

0

126

Starović: Uveren sam da ce građani podržati izmene Ustava

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izrazio je uverenje da će građani pokazati ozbiljnost i odgovornost i da će na referendumu u nedelju podržati promene Ustava. Veruje, kaže, da su građani imali priliku prethodnih nedelja da dobiju preciznu informaciju o tome šta predstavlja predmet promena Ustava i da većina neće nasesti na, kako kaže, brojne pokušaje manipulacija koje su takođe prisutne u javnosti.

Starović je gostujući na RTS rekao da je jasno da se radi o izmenama isključivo u segmentu pravosuđa i da nema govora o bilo kakvim promena koje se tiču Kosova i Metohije i da se nijedno slovo preambule neće promeniti.

Takođe, dodao je da je važno da se u ovom momentu pristupi izmenama koje se tiču načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija kako bi pravosuđe ostvarilo viši stepen nezavisnosti, samim tim i odgovornosti i efikasnosti.

Starović je izrazio žaljenje zbog pokušaja manipulacija i što neki, kako kaže, veoma neodgovorni političari pozivaju da se referendum ili bojkotuje ili da se glasa protiv.

Prema njegovim rečima, u isto vreme radi se o ljudima koji su zagovornici procesa evropskih integracija, čak na neki način pokušavaju da monopolizuju tu temu, što nije kompatibilno i ne ide jedno sa drugim.

Naglasio je da izmene Ustava nisu diktat EU, ali da predstavljaju deo naše evropske agende i da je to nešto na šta smo se sami obavezali u našim akcionim planovima kada smo projektovali korake u pravcu punopravnog članstva u EU.

Povodom posete ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Čikagu, gde je proveo Božić sa srpskom dijasporom, Starović je rekao da je to bila važna i uspešna poseta i da je srpska dijaspora u tom gradu ogroman resurs i u političkom i u ekonomskom smislu, koji se može staviti u funkciju razvoja Srbije i zaštite naših političkih interesa.

"Ekonomski potencijali su nesumnjivo veliki, mnogi pripadnici našeg naroda bave se ozbiljnim biznisom, veoma su ugledni. Čikago je tvrđava Demokratske partije, to je takođe nešto što možemo staviti u funkciju zaštite naših političkih interesa", rekao je Starović.

Na pitanje o sutrašnjoj poseti predsednika Aleksandra Vučića Priboju, Starović je naveo da prihvatanje poziva da dođe u taj grad pokazuje da predsednik ne beži od preuzimanja odgovornosti za sve situacije koje utiču na društveni i politički život i da će na direktan način dati svoj lični doprinos da se tenzije spuste i da svi dobiju ispravne poruke da svi naši građani imaju jednaka prava i mogu da osećaju Srbiju svojom domovinom.

Podsećajući da je grupa policajaca van dužnosti pevala pesme koje su apsolutno neprimerene i predstavljaju ozbiljnu uvredu prema Bošnjacima, Starović je naglasio da policajci moraju da imaju visok stepen odgovornosti prema uniformi koju nose, čak i van dužnosti i da se na svakom mestu moraju ponašati dostojno, u skladu sa ovlašćenjima koja imaju.

Na pitanje o negativnim komentarima iz Sarajeva na obeležavanje 30 godina postojanja Republike Srpske,Starović je rekao da ga to prilično zabrinjava jer u takvim porukama provejava ozbiljna količina mržnje, ne samo prema RS, nego i prema srpskom narodu i da bi bilo mnogo korisnije da spuste loptu i vrate se dijalogu.

Izvor: T a n j u g

StarovićreferendumUstav
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva