:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 29, 2022   12:41

0

145

Stefanović i Gverini: Budućnost Srbije je u Evropi

Ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa italijanskim kolegom Lorencom Gverinijem koji je ocenio da je ulazak zapadnog Balkana u EU veoma značajan za očuvanje geopolitičke ravnoteze u južnoj Evropi i nagalsio da Italija smatra da je budućost Srbije u Evropi.

Beograd može da računa na našu snažnu podršku, rekao je Gverini na zajedničkoj konferenciji u Starom Generalštabu kada je i zahvalio Srbiji na podršci iskazanoj stavom o očuvanju teritoraijalnog integireta Ukrajine.

Za Italiju je, kako je nagalsio, veoma važna zajednička saradnja kako bi mir bio osigran a što između ostalog pokazuje i angažovanje u Kforu kako bi se obezbedio prosperitet u čitavom regionu Balkana.

Naša osnovna funkcija je da budemo nepristrasan garant bezbednosti regiona, rekao je on.

"Balkan je za Evropu region veoma važan u srateskom smilu i zato verujem da će se obim naše saradnje i odnosa dodatno razvijati i biti u funkciji priblizavanja Srbije Evropi. To će biti faktori koji će dovesti do obostrane koristi”, rekao je ministar odbrane Italije i zahvalio što Srbija i Italija zajendicki sa poverenjem gledaju da se već srdačni i dobri odnosi osnaže.

Podsetio je da živimo u vremenima velikih tenzija zbog rata u Ukrajini i nalgasio da će Italija nastaviti se da se zalže za kredibilan procesa pregovora.

Gverini je zahvalio na aktivnom učešću Srbije u veoma bitnim operacijama EU i iztazio zafovoljstvo što je ta sinergija pokazala efikasnost u Somaliji, … u borbi protiv terorizma i oragnizovanog kriminala.

Dodao je da Italija, kao I drugi međuarodni faktori ceni i doprinos srpskih snaga u Libanu.

"Nadam se da će naš dijalog i odnosi moći da se razvijaju i dalje na uspešan način. Spremni smo da pružimo svaku vrstu podrške u tom smislu, da to bude konrketan lojalan i iskren odnos”, rekao je on.

Stefanović je zahvalio Italiji na snažnoj podršci i ocenio da saradnja koja je na visokom nivou raste iz godine u godinu. Podsetio je na izuzetno važnu ulogu Italije u Kforu i njenih vojnika raspoređenih u zaštiti manastira i srpskog stanvoništva.

Njihova uloga izuzetno je važna u održavanju mira u našoj južnoj pokrajini, rekao je ministar zahvalio što su uvek srpemi da zajednički rade na ciljevima i zadacima vezanim ne samo za bezbednost regina već i Evrope.

Nase učešće u misijama širom sveta govori koliko je Srbija posvecena zaštiti međunrodnog prava i očuvanju bezbedbosti i u našem delu Evrope,

Srbija se pokazala kao partner od poverenja u izgradnji mira, ali I ekonimije i svih ostalih činlaca koje vode ka prosperitetu, rekao je on.

Stefanović je podsetio da je Italija jedna je od država koja snažno podržava EU put Srbije ne samo rečima već i konretinim delom, a ujedno je i jedan je od najvećih investitora.

Podsetio je da Srbija podržava i ulazak svih komšija u EU jer je to kako je naglasio najbolje za nastavak prosperiteta, za zajedničku bezbednost i sve pozitivne procese u EU.

Srbija se kako je dodao zalaže za evropski put i zato što je stepen vrednosti koji dele građani EU upravo onaj koji dele i građani Srbije.

Ministar Stefanović podsetio je srpski I italijasnki vojnici sajno sarađuju u misiji Libanu, I da se nedavno na licu mesta uverio u to.

Naši vojnici se pod italijanskom komandom osecahju dobrodošlo, žive kao braća u složenom vremenu u zemlji čija je bezbedost veoma složena, rekao je on.

Izvor: T a n j u g

StefanovićGveriniEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva