:

:

TV Most

clock

April 29, 2022   9:01

0

149

"Štit 2022" – više od 300 borbenih sredstava, helikopterski desant, najnoviji kineski raketni sistem

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u subotu na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici organizuju prikaz dela sposobnosti pod nazivom "Štit 2022". Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović kaže za RTS da će posetioci biti u prilici da u statičkom i dnamičkom prikazu vide naoružanje, vojnu opremu i deo sposobnosti srpske vojske.

Kapije aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici otvaraju se u subotu od 08.30, program počinje u 11 časova, a izloženu vojnu tehniku posetioci će moći da razgledaju do 15 sati.

Razgovor Biljane Radulović sa generalom Milanom Mojsilovićem
Očekuje se učešće desetina letelica, kao i više od 300 borbenih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović kaže za RTS da će posetioci biti u prilici da u statičkom i dnamičkom prikazu vide naoružanje, vojnu opremu i deo sposobnosti Vojske Srbije.

"Građani će moći da priđu, da se informišu, da nešto više saznaju o svemu onome što je u zadnjem periodu nabavljeno, od nekih novih sistema, do onih sistema sa kojima Vojska Srbije već raspolaže, ali su u nekom procesu modernizacije", navodi general Mojsilović.

Ističe da je statički prikaz podeljen na dve grupe – jedna grupa se odnosi na naoružanje i vojnu opremu koja se nalazi u operativnoj upotrebi, a druga grupa na vojnu opremu koja se nalazi u razvoju.

"Kada govorimo o dinamičkom prikazu, kroz desetak scenarija prikazaćemo deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije, u vazdušnom prostoru, upotrebom svih tipova aviona i letelica sa kojima raspolaže Vojska Srbije", kaže Mojsilović.

Ističe da će to biti dobra prilika i da se u koordinaciji i sadejstvu sa pripadnicima kopnene vojske na zemlji pokaže deo sposobnosti ne samo 63. padobranske brigade i 72. brigada za specijalne operacije, već i lovačke i lovačko-bombarederske avijacije.

"Biće tu i helikopterski desant, a završiće se sa vazduhoplovnim defileom i demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade", najavljuje general Mojsilović.

Publika će moći da priđe novim helikopterima ali i da izbliza vidi šta sve mogu specijlane brigade Vojske Srbije. Oni će na vojnom aerodromu u Batajnici prikazati i nove elemente koje primenjuju u svojoj redovnoj obuci.

Posetioci će moći da vide i kineski raketni sistem srednjeg dometa – najnovije naoružanje koje je Vojska Srbije dobila, a koje će biti u sistemu PVO teritorije i zahvaljujući kojem će, tvrdi general Mojsilović, vazdušni prostor Srbije biti u potpunosti obezbeđen i siguran.

Izvor: RTS; Foto: Informer

Vojska SrbijeMojsilovićMInistarstvo odbraneŠtit 2022
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva