:

:

TV Most

clock

April 12, 2022   22:02

0

172

Stojanović: Diku Martiju opasnost preti jedino od albanske mafije

Bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije, Momir Stojanović, ocenjuje da Diku Martiju, nekadašnjem švajcarskom tužiocu i izvestiocu Saveta Evrope,koji je istraživao zločine OVK, trgovinu ljudskim organima i otkrio slučaj poznat kao „žuta kuća”, opasnost preti jedino od albanske mafije i da je dezinformacija koju su preneli mediji širom sveta plasirana zbog postupka protiv Hašima Tačija pred sudom za zločine OVK u Hagu.

 

„Ta priča ima veze sa procesom koji se vodi protiv lidera takozvane OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veselija i ostalih. Cilj je da se udari na objektivnost Martijevog izveštaja i da se optuženi stave u bolji položaj. To radi albanski lobi sa ogromnom svotom novca. Prosto je neverovatno pomisliti da bi srpske službe pretile Diku Martiju kada je taj izveštaj povoljan za Srbiju i u njemu se govori o trgovini ljudskim organima i o zločinima OVK, 1999. na Kosovu i u Albaniji”, navodi Stojanović u razgovoru za „Politiku”.

Objašnjava da je reč o pokušaju da se amnestiraju optuženi i da se, idući u susret suđenju i presudi, Martijev izveštaj stavi pod znak pitanja.

„Martiju ne preti nikakva opasnost od srpskih službi, već od albanske mafije. I ranije mu je pretila. Zato je dobio obezbeđenje. Albanske službe bile bi spremne da mu naude. On je meta albanskih ekstremista od kada je objavio taj izveštaj. Albanska mafija je posle sicilijanske, a rekao bih i pre, jedna od najjačih u svetu. Oni raspolažu ogromnim sumama nelegalno stečenog novca od šverca narkotika i dobar deo ide za lobiranje za nezavisno Kosovo i za ’pranje’ OVK od zločina koje su počinili na Kosovu”, zaključuje Stojanović.

Advokat Dragoljub Stanković, bivši zamenik tužioca za ratne zločine koji je neposredno sarađivao sa švajcarskim senatorom smatra da je izveštaj Dika Martija najbolje što se Srbiji moglo dogoditi u postupcima za ratne zločine na Kosovu.

„Nama je u nacionalnom interesu da taj izveštaj ostane takav kakav je. Isključena je mogućnost da bi srpska služba pravila neke smetnje na tu temu. Neposredno sam sarađivao sa Martijem. Imao je veće resurse jer je mogao da ide na sever Albanije da istražuje masovne grobnice. Njegov izveštaj je rezultirao formiranjem suda u Hagu i procesima u kojima su obuhvaćene srpske žrtve, jer prethodni tribunal za to nije bio zainteresovan. Albanske službe stoje iza pretnji Martiju i o tome svedoči haški postupak protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, koji su objavljivali dokumenta tužilaštva i imena zaštićenih svedoka sa ciljem da se rad suda devalvira”, kaže Stanković za „Politiku”.

Dodaje da mu nije poznato da je Marti imao ikakvo obezbeđenje kada je u vreme priprema svog izveštaja dolazio u Beograd, pa čak ni prilikom istraživanja u Albaniji.

U tom periodu srpske službe su imale informacije o ugroženosti mnogobrojnih svedoka zločina OVK.

Sada, kako prenose švajcarski mediji, tokom svojih retkih putovanja, Marti nosi pancir, njegov automobil je blindiran i u pratnji je policijskih vozila.

Podsećamo, kao izvestilac Saveta Evrope Marti je istraživao tajne pritvorne centre na KiM i proveravao sumnje o zločinima koje je počinila bivša kosovska gerila OVK, uključujući trgovinu organima. O tome je sačinio izveštaj koji je osnov za postupanje suda u Hagu. Optužnica protiv Tačija i njegovih najbližih saradnika podignuta je u junu 2020. godine i postupak je u fazi priprema za suđenje, a optuženima preti kazna doživotnog zatvora.

Iako je poznato da je albanski lobi izuzetno jak u Švajcarskoj, teško je shvatljiva odluka tamošnjih vlasti da istragu o ugroženosti Martija, bar prema onome kako su izvestili mediji, usmeri na Srbiju.

Izvor: Politika

Dik MartiMomir Stojanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva