:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Oktobar 12, 2023   16:39

0

136

Stoltenberg: Beograd i Priština treba da se ponašaju odgovorno, to je put ka miru

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber izjavio je danas da je NATO na KiM poslednjih nedelja rasporedio stotine dodatnih vojnika iz rezervnog sastava i pozvao Beograd i Prištinu da se potpuno angažuju u dijalogu pod okriljem EU, pošto je to "jedini put ka trajnom miru" u pokrajini.

"Beograd i Priština se moraju ponašati odgovorno u okviru akcija usmerenih na stabilizaciju situacije i moraju da se angažuju u dijalogu pod okriljem EU. Ovo je jedini put do trajnog mira na Kosovu koji ima važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti", istakao je Stoltenberg na današnjoj konferenciji za novinare.

Upitan da li će se menjati mandat NATO-a na Kosovu, generalni sekretar severnoatlantske alijanse je odgovorio da "nema govora o tome da će se mandat koji ima NATO menjati".

"Shvatamo ozbiljno našu misiju i imamo nove snage na terenu. Pojačali smo prisustvo jedinicama iz Rumunije, Bugarske i Velike Britanije", rekao je Stoltenberg.

Na novinarsko pitanje kako procenjuje trenutnu bezbednosnu situaciju na KiM, Stoltenberg je podsetio da NATO ima veoma jasan mandat od UN, koji će nastaviti da sprovodi.

"Mi imamo odgovornost na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu. Pažljivo pratimo situaciju poslednjih nedelja i sprovodimo veći broj patrola na severu Kosova. To su razumni koraci da bi KFOR imao neophodne snage da sprovodi svoj mandat nepristrasno", rekao je Stoltenberg. 

On je apelovao na Beograd i Prištinu da se uzdrže od dalje eskalacije situacije, da smanje napetosti i uzdrže se od "zapaljive retorike".

"Priština i Beograd moraju da se posvete dijalogu pod okriljem EU. Jasno je da EU i NATO rade zajednički. Pojačano NATO prisustvo predstavlja podršku političkim naporima EU. U teškoj izazovnoj situaciji na Kosovu i na Zapadnom Balkanu EU i NATO nastaviće da rade zajedno, što je dobro", rekao je Stoltenberg.

Izvor: T a n j u g

KiMJens StoltenbergNATOBeogradPrištinaKFOR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva