:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2015   12:05

0

122

Stoltenberg: Odlična saradnja NATO sa Srbijom

"Srbija je suverena zemlja i ima pravo da sama donosi odluke o svojoj bezbednosti", rekao je Stoltenberg evropskim poslanicima, odgovarajući na pitanje hrvatskog poslanika Tonina Picule o tome kako gleda na zajedničke vežbe srpske i ruske vojske u blizini hrvatske granice.

"Srbija vežba i sa NATO, a premijer Aleksandar Vučić, sa kojim sam se nedavno sreo, rekao mi je da želi još vežbovnih aktivnosti sa nama i ja to pozdravljam", kazao je generalni sekretar Alijanse.

On je istakao da treba poštovati pravo svake zemlje, pa i Srbije, da ne postane članica NATO "bar ne odmah" i da je saradnja sa Srbijom odlična.

Stoltenberg je u govoru u EP kazao da je saradnja NATO i Evropske unije na Zapadnom Balkanu dobar primer zajedničkog delovanja,.

"Na Zapadnom Balkanu vidimo sjajan primer saradnje između naše dve organizacije", rekao je on i naveo misije KFOR i Euleks kao uzor komplementarnog rada.

Generalni sekretar Alijanse je podsetio da i Beograd i Priština podržavaju prisustvo vojnika NATO u okviru KFOR, dok EU kroz Euleks pomaže uspostavljanje vladavine prava.

"To pokazuje kako možemo da se međusobno dopunjavamo i jačamo bezbednost, ne samo u tom regionu, nego i u celoj Evropi", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je kazao da se Zapadni Balkan i pored toga suočava sa brojnim izazovima i pomenuo spor Makedonije i Grčke oko imena i zaostajanje procesa reformi u Bosni i Hercegovini, što ometa te zemlje u procesu evroatlantskih integracija.

Kada je reč o Crnoj Gori, koja teži da se učlani u NATO ali još nije dobila poziv, Stoltenberg je izjavio da će se o tome odlučivati krajem godine na samitu Severnoatlantskog pakta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva