:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 14, 2020   17:33

0

179

Stranci ne mogu bez PCR-a, naši građani - test ili karantin

Strani državaljani neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, dok će građani Srbije moći da uđu bez testa u zemlju, ali će onda morati u karantin, saopštila je ministarka i članica štaba Darija Kisić-Tepavčević.

Ta mera važiće od 20. decembra, najverovatnije do 10. januara, u zavisnosti od epidemiološke situacije, rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

"Krizni štab je danas doneo odluku prema kojoj će na graničnim prelazima biti vršena pojačana kontrola uz obavezan PCR test za sve strane državljane koji žele da uđu u našu zemlju", rekla je Kisić Tepavčević.

Test će biti potreban za sve strane državljane, bez obzira iz koje zemlje ulaze u Srbiju.

"Što se naših državljana tiče, Ustav im garantuje ulazak u zemlju i oni su uvek dobrodošli. Za njih će važiti obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana, ako nemaju negativan PCR test. Taj karantin mogu da prekinu negativnim PCR testom", objasnila je Kisić Tepavčević.

Aktuelne mere do petka, potom možda i nove

Ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je danas na sednici Štaba odlučeno da sve restriktivne mere, koje su važile do sada, budu na snazi do petka 18. decembra, nakon čega će se ponovo sagledati da li će se uvoditi dodatne mere ili promeniti postojeće.

Kisić Tepavčević je navela da su aktuelne mere dale efekte, iako su brojevi još uvek veoma visoki.

"Ali, vidi se kontinuirani pad novozaraženih, pad procenta pozitivnosti, kao i povoljniji odnos broja hospitalizovanih u odnosu na otpuštene pacijente. To su, ipak, i dalje visoke vrednosti, optećenje zdravstvenog sistema je veliko i moramo svi da uradimo sve da smanjimo prenošenje virusa", rekla je Kisić nakon sednice Štaba.

Ona je apelovala na građane da predstojeće praznike i slave ove godine proslave u najužem krugu porodice, ali i da se tada pridržavaju svih preventivnih mera.

Istakla je da se održavanje slava po kućama neće kontrolisati, jer to nije moguće.

"Niko ni ne želi da vrši takve vrste kontrola. S druge strane, smatram da svi polazimo od sebe i da svi želimo u našem domu da imamo jednu zdravu atmosferu, a ne da kuće budu mesta okupljanja i širenja zaraze", rekla je Kisić.

Izvor: T a n j u g

Krizni štabkoronavirusPCR testgranice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva