:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Mart 05, 2019   9:31

0

245

Štrbac o slučaju Pupovac: Teško je razlučiti šta je satira a šta mržnja

Direktor "Veritasa" Savo Štrbac rekao je  da je maškarama dozvoljeno ismevanje vlasti, moćnika, pojedinaca, grupa. Štrbac ističe da je u slučaju Milorada Pupovca teško razlučiti šta je satira, a šta je mržanja i nasilje.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor "Veritasa" Savo Štrbac kaže, komentarišući ono što se dogodilo na maškarama kod Splita, da potiče iz Dalmacije i sam je učestvovao u maškarama, na karnevalima. 
Prema njegovim rečima, maškarama je dozvoljeno ismevanje vlasti, moćnika, pojedinaca, grupa, to je satira.

"Ovde je najviše zasmetalo spaljivanje lutke Pupovca. On je ovde u dvostrukoj ulozi. On jeste deo koalicije na vlasti, ne samo ove, nego i prethodnih. I pethodno je njegova lutka spaljivana u Sućurcu. Tako da je teško razlučiti šta je satira, a šta je mržanja i nasilje", rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, to treba gledati u kontekstu svih zbivanja, od početka devedesetih šta se dešavalo Srbima, da su samo tamo u tragovima, da su nekad bili značajna manjina, da se prisetimo šta se dešavalo prošle godine - onda to ima težinu.

To jeste jedan paradoks u kome se našao Pupovac. "Ja ga ovde izdvajam od ostalih Srba, ima tamo i drugih srpskih grupa i partija", kaže Štrbac.

Pupovac je istaknut, sve vreme rata živeo je sa njima, glasao je kada je trebalo da se Srbi iz konstitutivnog naroda prebace u nacionalnu manjinu, glasao je da što pre Hrvatska uđe u EU, podseća direktor "Veritasa".

"Kada su palili njegovu lutku, trebalo je videti pre toga, dok voze na kamionu, gde je ogromna njegova lutka, ispred njega peva mnogo manji Plenković. To je negde percepcija da on učestvuje u vlasti", kaže Štrbac.
Deo javnosti smatra da je tebalo više puta da izađe iz vlasti, zbog onoga što Srbi tamo doživljavaju.

"Kada je prvi put koalirao sa HDZ-om sreli smo se nekoliko dana posle toga i pitao sam ga - kud brate mili sa HDZ-om koji sve ovo zlo naneo 90-tih Srbima. On je rekao - mogu birati da budem tamo u opoziciji ili u poziciji. Kad smo u opoziciji služimo kao pljuvaonica svima. Ovako kada uđem u poziciju u koalicije sa vlastima, mogu dobiti nešto za Srbe", rekao je Štrbac.

To objašnjenje je racionalno, kaže Štrbac i dodaje da nema tu mnogo srca i da je politika Milorada Pupovca racionalna.

"Zahvaljujući njemu, Srbi su se održali u toj nekoj manjini u kojoj se sada nalaze", rekao je Štrbac.

"Potpuno razumem u kakvoj se situaciji nalazi. Vrlo je teško procenjivati, da li je ovo satira, ironija ili paradoks", kaže on.

Govoreći o atmosferi u Hrvatskoj, Štrbac kaže da se pojavilo mnogo filmova, knjiga o reviziji ustaštva, Pavelićeve NDH-a, i on je u pravu kada kaže da nije kriv ovaj narod već vlast koja im to toleriše.

"Vrlo često govorim da je ova generacija, a od rata je prošlo 23 i po godina, koja skandira na Tomposnovim koncerima "za dom spremni", stasala na indoktrinaciji u mržnji prema Srbima i svemu što je srpsko", rekao je Štrbac.

Kaže da vlast ništa nije preduzela i ne samo vlast, nego i svi segmenti društva koji su učestvovali u idnoktrinaciji - škola, porodoca, crkva, mediji.

Da bi sada edukoivali bar mlađe generacije, moraju sve ove kompomnente vlasti da ih odgajaju u toleranciji prema drugima i drugačijima, kaže Štrbac.

"Pupovac se pojavi na obeležavanju Oluje u Srbiji sa Vučićem a ne u Kninu gde oni to slave kao dvostruki državni praznik. To je ta percepcija koja se na maškarama pojavila", kaže Štrbac

"Morala bi biti malo drugačija politika Srbije. Ovde se vodi politika saopštenjima", kaže Štrbac, govoreći o položaju Srba.

Prema njegovim rečima, diplomatija je nešto drugo, diplomatija treba da bude kontinuirana i dubinska.

"Svaka pojava u Hrvatskoj se komentariše, ide se odavde veoma bučno, a Hrvati rade svoj posao. Hrvati sve što su zamislili i ostvare. Morali bismo ipak malo drugačije voditi politiku", zaključio je Štrbac.

Izvor: RTS

PupovacŠtrbacSplitzapaljena lutkaOluja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva