:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

April 18, 2024   19:54

0

118

Štrpce: Otvoren Turističko informativni centar i održan peti sajam gastronomije

U Štrpcu je otvoren Turističko informativni centar, u okviru koga je  održan peti Sajam gastronomije, na kome su izložena tradicionalna jela ovog kraja. Manifestaciji su prisustvovalivpredstavnici Fondacije za razvoj turizma i poljoprivrede iz Opštine Štrpce, lokalne samouprave, Kancelarije Evropske unije na Kosovu, UNDP-a i  i organizacije SWG.

Turistički informativni centar će biti od velikog značaja za Štrpce , a već je pokrenuta i inicijativa za otvaranje Turističke organizacije koja opštini nedostaje, naglasio je gradonačelnik Dalibor Jevtić.

„Želim da zahvalim i svima koji su danas ovde na sajmu gastronomije i koji nam prezentuju sve ono što je lokalni proizvod u smislu hrane koja se nudi na teritoriji naše opštine, a za koju lično smatram da je najbolja i da nigde, a valjda mi to niko neće zameriti, drugde na Balkanu i šire nema bolje hrane i ponude. 

Opština Štrpce će ostati posvećena i mi smo podržali ono što je interes i nas kao lokalne samouprave, ali i svih građana opštine Štrpce, i nastavićemo da radimo u kapacitetu koji imamo, a zahvaljujem se i Kancelariji Evropske unije i UNDP i GIZ-u koji je pomogao ovaj sajam gastronomije, značajna nam je svaka vrsta podrške jer smo mala opština koja ponekad nema finansijskih mogućnosti da sve ideje koje naši sugrađani imaju do kraja podržimo pa je zato podrška svih značajna“, podvukao je Jevtić.

Kancelarija koja je danas otvorena će biti korisna za turistički razvoj opštine Štrpce, ali i za sveukupni ekonomski razvoj opštine, izjavio je direktor Fondacije za razvoj turizma i poljoprivrede Rodoljub Mladenović. 

„Ono što ćete danas imati priliku da probate jesu jela tradicionalne kuhinje ovog kraja opštine Štrpce i regiona Šar planine i iz tog razloga ovaj sajam shvatam veoma važnim događajem jer je Štrpce turističko mesto i znamo da je kvalitetna gastronomska ponuda jako važan deo svake turističke ponude. Svima je poznato da opština Štrpce raspolaže sa izvanrednim potencijalima za razvoj turizma tako mi danas otvaramo Turistički informativni centar koji će kreirati turističke sadržaje, promovisati turističku ponudu našeg mesta i koji će prodavati turističke proizvode opštine Štrpce. U celom procesu imamo podršku Kancelarije EU, organizacije UNDP i opštine Štrpce“, kazao je Mladenović.

Predstavnica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Ana Sofi je kazala da je otvaranje Turističkog informativnog centra nešto što je bilo potrebno lokalnoj zajednici.

„Projekat promoviše lokalnu demokratiju i politiku koja odgovra potrebama građana i ima za cilj jačanje partnerstva između lokalne samoupravei civilnog društva. Ovaj projekat je rezultat konsultacija koje su se održale  među zajednicom, gde su građani razgovarali o tome šta bi moglo biti prioritet za opštinu i to je ideja koju smo izneli, turistički informativni centar, a bilo je mnogo ideja. Ovo je ono što je zajednici ovde potrebno“, podvukla je Sofi.

Na  sajmu gastronomije svoje proizvode su izložili lokalni proizvođači iz opštine Štrpce i okolnih mesta, pa su posetioci mogli da uživaju u degustaciji domaćih pita, proja, nadaleko čuvenog Šarskog sira, sokova i rakija kao i tradicionalnih slatkiša.

Izvor: TV Most; foto: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva