:

:

TV Most

Foto: Radio KiM

clock

Januar 23, 2019   17:13

0

374

Štrpce: Zaustavljena gradnja mini hidrocentrale

Uprkos pravosnažnoj odluci SO Strpce iz 2016. godine da se privremeno zaustave radovi na izgradnji mini hidrocentrale u ovom mestu, kompanija "MATKOS GRUP" tek je danas, na osnovu rešenja komunalnog inspektora, a zbog zamućenosti vode, obustavila radove na lokaciji “Obe reke”. Građani Štrpca ne odustaju od protesta sve dok se radovi trajno ne obustave.

Više od mesec dana meštani Štrpca protestuju zbog početka izgradnje mini hidrocentrale kojom bi se, kako ističu, ugrozile dve reke – Kaluđerka i Bolovanka, a time i ceo ekosistem ovog područja.

“Borimo se za egzistenciju koja je time ugrožena. Počevši da rade ugrozili su ceo tok Kaluđerke reke a samim tim i pijaću vodu. Komunalni inspector i evidentirao ugrožen kvalitet vode. Bojimo se da ne dođe do nekog trovanja i većih posledica”, rekao je Stojan Josimović.

Meštanin Dobrivoje Stevanović naglasio je da protestom narod pokušava da odbrani sebe, svoje postojanje i opstanak.

“Voda za piće je od suštinskog značaja ali ima i mnogo širi značaj ovaj rečni tok. A nekome oduzeti vodu znači oduzeti mu pravo na život i smisao postojanja”, istakao je Stevanović.

Prema rečima Milovana Filipovića kroz čiju privatnu imovinu bi navodno trebalo da prođu cevi mini hidroelektrane naglasio je da “ni za koju cenu neće dozvoliti da kroz njegovu privatnu imovinu prođu cevi postrojenja”.

Komunalno preduzeće opštine Štrpce je uvidelo jutros da je došlo do ugrožavanja reke Kaluđerke, pa je nakon toga doneta odluka kojom se nalaže prekid radova na lokaciji "Obe reke" do iznalaženja rešenja za novonastali problem sa zamućenjem pijaće vode.

Iz Opštine Štrpce poručili su da su uz narod.

“I u samom Zakonu o vodama Kosova se kaže da ukoliko postoji bilo kakva mogućnost da dođe do problema sa vodosnabdevanjem određene sredine radovi moraju biti obustavljeni. Imamo Zakon i Odluku Skupštine, peticiju građana, podršku celokupnog opštinskog rukovodstva. Uprkos svemu tome proces izgradnje je nastavljen”, rekao je Predrag Grbić, predsedavajući Skupštine opštine Štrpce.

Osim Grbića, peticiju koju su pokrenuli nezadovoljni meštani Štrpca, potpisali su i gradonačelnik Bratislav Nikolić, njegovi saradnici, ali i troje poslanika u Skupštini Kosova iz Srpske liste, kao i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Inače, dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji "Obe reke" dala je upravo SO Štrpce još 2013. godine, ali je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno.

"Ta odluka iz 2016. godine je pravosnažna", zaključio je Predrag Grbić.

Građani Štrpca poručili su da će se žaliti Ministarstvu za zaštitu životne sredine i da će nastaviti sa protestima sve dok se radovi trajno ne obustave.

Izvor: TV Most

Štrpcemini hidrocentralaprotest
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva