:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2020   9:43

0

335

Stupile na snagu vladine mere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa

Mere koje je Vlada Srbije usvojila u sredu u cilju suzbijanja širenja korona virusa stupile su na snagu danas, a epidemiolozi, infektolozi i inspekcijske službe nastavljaju intenzivno da prate razvoj epidemiološke situacije.

Po preporuci stručnjaka za sada nema potrebe za obustavom nastave, ali se situacija intenzivno prati u vrtićima, školama i na univerzitetima.

Od danas je na snazi zabran javnih okupljanja u zatvorenim prostorijama sa više od 100 osoba.

Međunarodni putni saobraćaj se preusmerava na glavne granične prelaze, a biće zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza prema Mađarskoj i Hrvatskoj kako bi se olakšala kontrola putnika u međunarodnom saobraćaju.

Vlada je apelovala da privatni skupovi sa većim brojem ljudi poput svadbi, krštenja i sličnih proslava budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

Na snazi je privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Kini, Južnoj Koreji i Švajcarskoj. To se odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej u Kini, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang u Južnoj Koreji i kantonu Tićino u Švajcarskoj.

Ostaje na snazi i ranija zabrana privremenog ulaska za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu.

Zaposleni u uslužnim objektima na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i auto-putevima moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog toga što dolaze u kontakt sa tranzitnim putnicima, saopštila je juče Vlada Srbije.

Vlada je poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnim prenosom korona virusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da odlože putovanja.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Brojevi telefona za bliže informacije su: +381 64 8945-235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (Ulica dr Subotića 5, 11000 Beograd) broj telefona: +381 11 2684-566 ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave.

Ministarstvo dvaput dnevno - u osam i u 18:00, objavljuje nove podatke o broju registrovanih slučajeva korona virusa.

Izvor: RTV, T a n j u g

Vlada Republike Srbijekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva