:

:

TV Most

clock

April 24, 2024   21:06

0

99

Sud u Prištini odbija da sasluša svedoke odbrane u slučaju Časlava Jolića

Saslušanjem svedoka odbrane, u Prištini je nastavljeno suđenje Časlavu Joliću, optuženom da je 1998. godine navodno počinio ratni zločin. S. M. je svedočila da je optuženi nevin. Sud odbio predlog odbrane da pozove još dva nova svedoka, koji bi bili saslušani preko video-linka.

Saslušanjem svedoka odbrane, u Prištini je nastavljeno Suđenje Časlavu Joliću (54) iz Đurakovca, optuženog da je 1998. godine navodno počinio ratni zločin.

S. M. je pred sudskim većem u Osnovnom sudu svedočila da je videla kako izvesni ljudi tuku Albanca Z. M, ali da Jolić nije bio među njima.

Navela je da se slučaj odigrao u maju 1998, i to, kako je navela, iz daljine, dok je čuvala krave.

Optuženog je, kaže, poznavala kao komšiju i prodavca drva, voća i povrća na lokalnoj pijaci u Istoku, prenose mediji na albanskom.

Navela je da je na lični zahtev došla da svedoči u Jolićevu korist, jer je on, kako je rekla, nevin i nije učestvovao u onome za šta ga tužilaštvo tereti.

Naglasila je i da je optuženi, koliko joj je poznato, u policiji počeo da radi krajem 1998. godine.

Odbrana traži ispitivanje novih svedoka

Miodrag Brkljač, branilac optuženog, preneo je RTS-u da optuženi u vreme za koje ga terete nije bio pripadnik policije, već da je u službu primljen nekoliko meseci kasnije.

Brkljač je, kako bi potvrdio navode da je Jolić zaposlen u policiji nekoliko meseci po događaju za koji se okrivljuje, predsedavajućem sudskog veća Musi Kondželjiju predložio saslušanje svedoka Z. J. i V. P., takođe policajaca, povezanih sa maltretiranjem Albanca.

Sudija Kondželji je odbio predlog, uz obrazloženje da ne postoji tehnička mogućnost za komunikaciju, odnosno, kako je naveo, "međunarodna krivična saradnja između Kosova i Srbije".

Branilac je zbog odbijanja predloga naveo primer svedočenja video-linkom M. P., u slučaju koji se pred istim sudom u Prištini vodi za teško ubistvo Olivera Ivanovića.

Optuženi živeo u centralnoj Srbiji, uhapšen kada je išao na ostavinsku raspravu na KiM

Do sada je ispitano desetak svedoka tužilaštva.

Jolić je uhapšen 3. juna 2022. godine, a na prvom ročištu u decembru iste godine izjasnio se da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret.

Specijalno tužilaštvo je 18. novembra 2022. godine podiglo optužnicu, jer se, kako se navodi, sumnja da je za vreme rata u saučesništvu sa drugim licima, kršeći pravila međunarodnog prava primenio mere mučenja i nanošenja velike patnje ili povrede telesnog integriteta ili zdravlja prema civilnom stanovništvu koje nije direktno učestvovalo u ratnom sukobu.

Optuženi je otac četvoro dece sa boravištem u centralnoj Srbiji, koji je godinama dolazio na Kosovo i pune 23 godine nije imao nikakav problem da uđe ili boravi na prostoru Kosova, do kada je naprasno uhapšen i sproveden u Prištinu.

U Istok je otišao da obavi određene poslove iz ostavinske rasprave nakon smrti oca, kada je naprasno uhapšen, što po navodima zvaničnika vlade Srbije baca posebno svetlo na njegov slučaj.

Izvor: RTS; Foto: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva