:

:

TV Most

clock

April 21, 2021   15:17

0

131

Sutra se obeležava Međunarodni dan planete Zemlje

Sutra se obeležava Međunarodni dan planete Zemlje  i taj dan služi da podseti ljude u kakvom je stanju planeta na kojoj žive , na zagađenje,  ali i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine .

 

Širom sveta obeležava se Dan planete Zemlje, u cilju skretanja pažnje na važnost očuvanja prirode i sprečavanje negativnih uticaja na životnu sredinu. Ovim povodom, a na temu ugroženosti eko sistema,  razgovarali smo sa profesorkom Fakulteta tehničkih nauka, Jelenom Đokić.

“Globalno gledajući, svi eko sistemi su jako ugroženi. U ovoj eri velikog napretka industrije i velike potrošnje električne energije, najveće zagaćenje potiče od sagorevanja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije i za transport. U ovoj eri kovida, imali smo zatišje, jedan odmor koji je omogućio planeti Zemlji da se oporavi u jednom procentu, jer je transport bio smanjen, posebno putnički transport”, rekla je za TV Most prof. Đokić.

Fakultet tehničkih nauka svojim projektima, koje sprovodi sa svojim profesorima i studentima, godinama se trudi da doprinese očuvanju životne sredine, al ii tome da svojim zalaganjem da primer i drugima, kako bi svi zajedno učestvovali u poboljšanju kvaliteta života.

“Mi vršimo to praćenje, proračunavamo, objavljujemo radove, ukazujemo na problem i to je ta naša naučna strana rada. Drugi “kolosek” za rešavanje ovog problema je implementaciona strana. Pojedinci mogu da utiču na smanjenje zagađenja, recimo da ne greju prostorije u kojima ne borave, da ne uključuju svetlo u prostorijama u kojima nisu prisutni, da pokušaju da recikliraju što više sirovina. Time bi se donekle ublažio trend zagađenja”, navodi prof. Đokić.

Prvi put Dan planete Zemlje obeležen je 1970. godine u SAD, a u obeležavanju ovog dana učestvuje preko milijardu ljudi. Međutim, odgovornost za planetu i u kakvom ćemo svetu živeti, odlučujemo mi, kao pojedinci, svakoga dana.

Izvor: TV Most

Dan planete Zemljeprof.Jelena ĐokićFakultet tehničkih naukazagađenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva