:

:

TV Most

clock

Novembar 06, 2019   21:37

0

178

Svakodnevne restrikcije vode u Gnjilanu i okolnim selima

Građani Gnjilana i okoline, koji se vodom snabdevaju preko vodovodne mreže iz jezera Prilepca i Odžinog kamena, više od pet meseci kubure sa vodom za piće, jer su višesatne restrikcije svakodnevna pojava.

Suša i temperature koje su iznad proseka za ovo doba godine, kao i nedovoljno kišnih dana tokom minulog leta, uzrok su niskog vododstaja u jezeru iz koga se Gnjilanci snabdevaju vodom.

Nivo vode u prilepničkom jezeru opao je sa prošlogodišnjih 30 na samo devet metara, zbog čega su od početka leta na snazi svakodnevne višesatne restrikcije. Izvršni direktor regionalne kompanije za vodosnabdevanje „Hidromorava“ Muhamed Suljići kaže da je stanje ekstremno i da će ukoliko nivo vode padne ispod 7 metara, upotreba vode biti potpuno onemogućena. Međutim, on tvrdi da je, iako je vodostaj ekstremno nizak, voda za piće ispravna.

“Svakodnevno se vrše ispitivanja ispravnosti vode i ona je trenutno hemijski i bakteriološki ispravna", tvrdi Suljići.

Gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri kaže da se traži alternativa za dugoročno vodosnabdevanje. Kao opcije pominju se bunari u nekadašnjoj kasarni na ulazu u Gnjilane i mestu zvanom Fidanište, gde je nekada bila uprava Poljoprivredno-industrijskog preduzeća „Mladost“.  

Inače, na vodovod sa prilepničkog jezera i Odžinog kamena povezani su deo Gnjilana, kao i sela Prilepnica, Kmetovce, Šilovo i deo Gornjeg Kusca, nastanjenog albanskim stanovništvom, što je ukupno 60 odsto korisnika gradskog vodovoda, od ukupno 70.000 stanovnika, koliko se procenjuje da ih ima u Gnjilanu.

Izvor: RTV Puls

vodarestrikcijaGnjilane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva