:

:

TV Most

clock

Januar 08, 2023   17:38

0

151

Švedska o ulasku u NATO: Turska za podršku traži previše

Švedska je uverena da će Turska odobriti njen zahtev za pridruživanje NATO-u, ali ne može da ispuni sve uslove koje je Ankara postavila za podršku, rekao je švedski premijer Ulf Kristerson.

"I Turska potvrđuje da smo uradili ono što smo rekli da ćemo uraditi, ali takođe kažu da žele stvari koje mi ne možemo ili ne želimo da im damo", rekao je švedski premijer Ulf Kristerson na konferenciji istraživačkog tima za odbranu u Švedskoj.

Finska i Švedska potpisale su trilateralni sporazum sa Turskom 2022. godine sa ciljem da se prevaziđu primedbe Ankare na njihovo članstvo u Severnoatlantskom savezu, prenosi Rojters.

Te dve zemlje su u maju podnele zahtev za pridruživanje NATO-u kao odgovor na rat u Ukrajini, ali Turska se usprotivila i optužila te zemlje da kriju militante, uključujući i one iz zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Jedna od ključnih tačaka je izručenje ljudi koje Turska smatra teroristima.

Ankara je izrazila razočaranje odlukom vrhovnog švedskog suda krajem prošle godine da zaustavi zahtev za izručenje novinara sa navodnim vezama sa Fetulahom Gulenom, kog Turska okrivljuje za pokušaj puča. 

Izvor: RTS, Rojters; Foto: PISjournal

TurskaŠvedskaNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva