:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

April 18, 2024   11:44

0

31

Sveštenik Darko: Post je isti za sve, a njegova glavna suština je uzdržavanje

U toku je Veliki Vaskršnji post. Post je najpre uzdržavanje od ružnih misli i dela, a tek potom i od hrane, kaže za RTV Gračanica sveštenik Darko Marinković.

Vaskršnji post karakteriše to što svaka nedelja ima svoj naziv i posvećena je nekom svetitelju. Prva nedelja je Čista nedelja, druga Pačista, treća nedelja je posvećena Časnom krstu, četvrta Svetom Jovanu Lestvičniku, peta Svetoj Mariji Egipćanki, šesta Cvetima i sedma je Stradalna nedelja.

Trenutno je peta nedelja posta, koja se još naziva Gluva nedelja, a posvećena je Svetoj Mariji Egipćanki.

„To je žena koja je živela razvratno i raskalašno i jednom prilikom kada je htela da uđe u bogomolju neka nevidljiva sila joj to nije dozvolila, sve dok nije shvatila da je to zbog grehova koje je činila u životu. Pokajala se, gorko zaplakala i obećala da će ubuduće svoj život Bogu da posveti, pa se tako narednih 47 godina podvizavala i provela u pustinji“, istakao je otac Darko.

Vaskršnji post traje sedam nedelja, u okviru kojih se treba uzdržavati od masne hrane, loših misli i dela.

„Post je isti za sve, a njegova glavna suština je uzdržavanje. Čoveku na pamet prvo padne da je u pitanju uzdržavanje od hrane, ali ono što je bitnije jeste da se treba uzdržavati od ružnih reči, dela i pomisli. Svakako da se treba uzdržavati i od hrane, ali ovaj post jeste važniji, jer je duša važnija od tela i mislim da čovek treba da povede više računa o njoj“, naglasio je otac Darko.

Pitanja o postu koja vernici često postavljaju svešteniku jeste kako zapravo treba da poste.

„Svrha posta jeste da čoveka ojača i osnaži, i ako neko tek počinje da posti, bez obzira kog je uzrasta, njemu je nerealno odrediti  strogi post, već je potrebno da za početak posti blaže kako bi se privikao, a tek nakon toga uvodi se i strogi posti. Ono što je bitno istaći, jeste da nijedan čovek ne bi trebalo sam sebi da odredi kako će da posti, već to treba da bude u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom, a svaki sveštenik treba da bude upoznat sa psihofizičkim stanjem svojih vernika da bi na osnovu njega mogao da im odredi način na koji će da poste“, napominje sveštenik.

Kada je proslava Vaskrsa u pitanju, otac Darko ističe da praznik treba proslaviti liturgijski, a da svaki čovek treba da ima jedan zdrav kontinuitet u tri stvari: postu, ispovesti i molitvi.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva