:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2020   12:29

0

111

Svet: U Indiji blizu 200.000 zaraženih korona virusom, više od 10.000 žrtava u Meksiku

Broj zaraženih korona virusom u Indiji približava se cifri od 200.000.

Broj slučajeva povećan je za 8.171 u poslednja 24 sata i dostigao je 198.706, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Broj smrtnih slučajeva povećan je na 5.598, prenosi Rojters.

Od korona virusa oporavilo se 95.527 pacijenata.

Ministarstvo zdravlja je ukazalo da, uprkos tome što se broj novoinficiranih povećava, procenat oporavljenih stalno raste.

Takođe, stopa smrtnosti je opala sa 3,3 odsto, koliko je bila u aprilu, na 2,83 odsto.

Indija je sedma u svetu po broju zaraženih korona virusom.

Meksiko: Više od 10.000 žrtava korona virusa

U Meksiku je broj preminulih premašio 10.000, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

"Tokom poslednja 24 sata zabeleženo je 237 smrtnih slučajeva, čime je broj žrtava porastao na 10.167", saopštilo je meksičko ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj obolelih je 93.435, a najviše zaraženih je u Meksiko Sitiju.

Krajem marta meksičke vlasti proglasile su vanredno stanje i suspendovale sve aktivnosti koje nisu od vitalnog značaja. Postepeno ublažavanje mera počelo je 1. juna.

Novi Zeland: Najniži nivo restrikcija pre očekivanog?

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Arden izjavila je da će vlada razmotriti uvođenje najnižeg nivoa restrikcija povodom pandemije pre planiranog datuma, s obzirom na to da borba sa korona virusom u ovoj zemlji ostvaruje napredak brže od očekivanog.

Usvajanje najnižeg nivoa restrikcija povodom pandemije, takozvane uzbune nivoa jedan, vlada Novog Zelanda trebalo je da razmotri 22. juna, ali će zbog uspeha u borbi sa korona virusom to biti učinjeno 8. juna, ukoliko ne dođe do neplaniranog pogoršanja situacije.

Kako Gardijan prenosi, zvaničnici na Novom Zelandu ni danas nisu prijavili nijedan novi slučaj zaraze korona virusom, i to 11. dan zaredom, a od COVID-19 nije ozdravila samo jedna osoba.

Od početka epidemije od posledica zaraze korona virusom umrle su 22 osobe, a ovaj bilans ostao je nepromenjen u odnosu na jučerašnji dan.

Vlada još uvek nije detaljno opisala restrikcije koje podrazumeva uzbuna nivoa jedan, a smatra se da one neće biti mnogo drugačije od onih koje su trenutno na snazi i koje se ne odnose na zatvaranje granica.

Arden je istakla da se odluka da se rano uvedu mere karantina isplatila. Novi Zeland je mere karantina uveo krajem marta kada je korona virusom bilo zaraženo oko 200 ljudi.

Danas u ovoj zemlji ima oko 1.500 potvrđenih slučajeva zaraze od početka pandemije.

Kina: Još pet uvezenih slučajeva zaraze, bez preminulih

U Kini je u poslednja 24 sata potvrđeno pet novih slučajeva zaraze korona virusom, svi uvezeni iz inostranstva, dok novih smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 nije bilo.

Vuhan, u kojem je krajem prošle godine izbila epidemija, i dalje je bez novozaraženih još od 14. maja, prenele su strane agencije.

U Kini je od početka epidemije korona virus potvrđen kod 83.022 ljudi, a od posledica bolesti izazvane njime umrlo je 4.634 pacijenata.

Na bolničkom lečenju zbog COVID-19 nalazi se 73 pacijenata, a u izolaciji i pod medicinskim nadzorom 373 osobe koje pokazuju simptome zaraze korona virusom ili asimptomatski pacijenti kod kojih je virus potvrđen.

U Vuhanu u toku prethodna 24 sata nisu zabeleženi novi slučajevi zaraze, čime se nastavlja trend bez novoobolelih još od 14. maja kada je otpočela ambiciozna kampanja masovnog testiranja građana. Kampanja, kojom je obuhvaćeno 9.9 miliona ljudi i koja je koštala 126 miliona dolara, sprovedena je nakon što su se pojavila nova žarišta zaraze u gradu koja su pokrenula strah od drugog talasa epidemije.

U ovom periodu potvrđeno je 300 asimpotmatskih slučajeva koje vlasti u Kini ne svrstavaju u zvaničan broj zaraženih korona virusom.

Kina je ove nedelje otvorila škole, a veliki deo ekonomije vraćen je u normalno stanje, iako su mere socijalnog distanciranja i druge zaštitne mere još uvek na snazi kako bi se sprečio drugi talas epidemije.

Izvor: Танјуг

koronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva