:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2021   13:31

0

109

Svet: Više od 112 miliona potvrđenih slučajeva

Prema podacima sajta Worldometers, u svetu je od početka pandemije korona virusa potvrđeno 112.009.909 slučajeva te infekcije, a trenutno je aktivno 22.154.919 slučajeva. Od korona virusa je umrlo ukupno 2.479.075 ljudi, a oporavilo se 87.375.915 osoba.

Najviše potvrđenih slučajeva COVID-19 imaju SAD - više od 28,7 miliona, Indija - više od 11 miliona i Brazil - više od 10 miliona.

Uprkos padu broja novoinficiranih, u SAD će uskoro biti potvrđena smrt pola miliona ljudi od posledica kovida-19, a predsednik SAD Džo Bajden priprema se da komemoracijom obeleži ovaj tragični bilans epidemije korona virusa u Americi.

U izveštaju Rojtersa se prenose i reči dr Entonija Faučija savetnika Bele kuće za kovid-19, koji je potvrdio da epidemija koja traje već skoro godinu dana u SAD još nije gotova.

"U poslednje 102 godine, od pandemije španskog gripa, nismo bili suočeni sa ovakvom situacijom", podsetio je dr Fauči.

Iz Bele kuće je stigla potvrda da će biti organizovana memorijalna služba na kojoj će govoriti predsednik Amerike Džo Bajden.

Snežne oluje u SAD omele isporuku vakcina

Velike zimske oluje, ekstremne hladnoće i prekidi u snabedavnju strujom zatvorili su više od 2.000 mesta za vakcinaciju i odložili isporuku šest miliona doza vakcina u svih 50 država prošle nedelje, rekao je viši savetnik Bele kuće Endi Slavit.

"Predviđamo da će sve zaostale doze biti isporučene u narednih nedelju dana, a većina će biti isporučena u narednih nekoliko dana", rekao je Slavit, prenosi Glas Amerike.

Vreme je izazvalo smetnje u čitavom lancu snabdevanja, rekao je Slavit.

Vremenske prilike se poboljšavaju i isporuke se vraćaju na pravi put, sa 1,4 miliona doza koje se isporučuju u petak, rekao je Slavit, dodajući da će, međutim, biti potrebno vreme da se sve pročisti.

Ekstremno vreme proširilo se velikim delovima SAD od 14. februara.

Obilne snežne padavine i rekordno niske temperature pogodile su Oklahomu i Arkansas i izazvale nestanak struje širom Teksasa.

Oluje su sprečile napore Bajdenove administracije da se pojača isporuka vakcina. Ranije tokom meseca, u proseku je isporučivano više od 1,5 miliona doza dnevno.

Preliminarni podaci od prošle nedelje pokazuju nagli pad, ali potpuni brojevi još nisu dostupni.

Postrojenja za pakovanje vakcina farmaceutske kompanije Moderna izbačena su iz pogona zbog zimske oluje, a zatvaranje puteva zadržavalo je isporuke između mesta proizvodnje, distribucije i otpreme.

Predsednik Tanzanije priznao da kovid nije pobeđen molitvom

Predsednik Tanzanije konačno je priznao da u njegovoj zemlji postoji problem sa korona virusom iako je mesecima tvrdio da se kovid-19 može pobediti molitvama.

Populistički predsednik Džon Magufuli apelovao je na građane Tanzanije da preduzmu zaštitne mere čak i da nose maske, ali samo one koje su izrađene u Tanzaniji, prenosi Rojters.

Magufuli je ranije javno izražavao sumnju u sve proizvode koji dolaze iz inostranstva, uključujući i vakcine protiv kovida-19.

Predsednikovi najnoviji komentari i preporuke dolaze nakon dan žalosti povodom smrti potpredsednika poluautonomnog ostrva Zanzibar od kovida-19.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gabrijesus apelovao je ranije na državni vrh Tanzanije da u interesu svojih građana prizna postojanje bolesti.

Indija: Raste broj novozaraženih korona virusom

Nakon višemesečnog poboljšanja epidemiološke situacije, u nekim delovima Indije ponovo raste broj novozaraženih korona virusom.

Prema najnovijim podacima samo u jednom danu je u državi Maharaštrra registrovano gotovo 7.000 novih šlučajeva zaraze.

Kako je preneo AP, naučnici analiziraju moguće mutacije viruse koje izazivaju brže širenje zaraze i čine manje efikasnim neke lekove protiv kovida-19.

Epidemiološka situacija je pogoršana i u državama Pandžab, Madija Pradeš i Čatisgarh.

Novi Zeland danas ukida preostala ograničenja

Novi Zeland će danas ukloniti preostala ograničenja uvedena zbog korona virusa u Oklandu, nakon što je utvrđeno da epidemija otkrivena u tom gradu jenjava.

Premijerka Jasinda Ardern izjavila je da na osnovu više od 72.000 testova nisu pronađeni dokazi da se virus širi u zajednici, preneo je AP.

Okland je ovog meseca bio u trodnevnoj blokadi nakon što su majka, otac i kćerka bili pozitivni na korona virus.

Utvrđeno je da je još pet kontakata kasnije bilo pozitivno.

Posle završetka "zaključavanja", Okland je nastavio sa ograničenjima, uključujući i zabranu okupljanja.

Izvor izbijanja epidemije i dalje je nejasan, iako vlasti nastavljaju da istražuju da li postoji veza između zaraženih avionskih putnika i majke koja je radila u kompaniji koja je prala veš za aviokompanije.

Novi Zeland je ipak uspeo da zaustavi širenje korona virusa.

Sirija registrovala rusku vakcinu Sputnjik Ve

Ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V registrovana je u Siriji i sada je njena upotreba dozvoljena u toj zemlji, navodi se u današnjem saopštenju sirijske ambasade u Moskvi.

Sirijska Arapska Republika je ispunila sve procedure za registrovanje ruske vakcine Sputnjik Ve protiv korona virusa i dozvolila upotrebu na svojoj teritoriji, navedeno je u saopštenju, koje je preneo TASS.

Do danas je Sputnik vakcina, koja je prva registrovana u svetu, odobrena za upotrebu u više od 30 zemalja.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva