:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2023   15:23

0

101

Tabaković: Godina će biti neizvesna, očuvanje stabilnosti prioritet broj jedan

Ova godina biće neizvesna za sve učesnike na tržištu, ali i za nosioce politika, zbog čega je očuvanje stabilnosti i osnova održivog rasta prioritet svih prioriteta, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Navela je da je bankarski sektor u Srbiji visoko kapitalizovan i visoko likvidan što je, prema njenim rečima, garancija sigurnosti i dostupnosti depozita u svakom trenutku.

Tabaković je na regionalnoj konferenciji Blumberg Adrije, čija su centralna tema bila trendovi u finansijskoj industriji u 2023. godini, istakla da su zemlje u kojima su u periodu pre krize vođene dobre ekonomske politike i u kojima je strateški ulagano u održiv rast, bolje odgovorile na sve izazove.

"Srbija je od strane brojnih međunarodnih institucija ocenjena odlično, jer se u dužem periodu pokazala kao zemlja dobrih makroekonomskih performansi i koja ima dokazanu sposobnost proaktivnog reagovanja na udare iz međunorodnog okruženja", rekla je guverner NBS.

Navela je da je lane dinar ojačao za 0,2 odsto prema evru, a njegova relativna stabilnost je očuvana i u dosadašnjem delu ove godine.

Prema njenim rečima, devizne rezerve su na kraju februara bile na rekordnom novou od 21,2 milijarde evra, lane je NBS kupila jednu milijardu evra na međubankarskom deviznom trzištu da dinar ne bi jačao previše, a od početka ove godine kupljeno je neto dodatnih 435 miliona evra.

"Očuvano je i poverenje u finansijski sistem o čemu svedoči i kontinuirani rast ukupnih depozita u bankama koji su na kraju 2022. godine bili za preko 40 odsto veći nego 2019. Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima svedeno je na najniži nivo od tri odsto na kraju 2022", rekla je guverner Tabaković.

Dodala je da je tokom tri krizne godine od 2020. do 2022. Srbija imala realni privredni rast od oko devet procenata, a da se ove godine očekuje realni rast između dva i tri procenta, kao i BDP po glavi stanovnika, koji bi trebalo da prvi put bude na nivou od oko 10.000 evra.

Tabaković je ocenila da se i sadašnjim stanjem u svetu potvrdilo da je NBS s pravom oprezna u relaksiranju regulative, da ništa ne radi na tuđe zahteve niti ispunjava ičije želje, već se rukovodi sigurnošću finansijskog sistema i zaštitom interesa deponenata i klijenata banaka.

"U Srbiji imamo devet sistemskih značajnih banaka od ukupno 21 koje čine naš bankarski sektor, pri čemu nijednu banku ne tretirano ni kao suviše malu ni nedovoljno značajnu u nadzoru, radimo redovne i vanredne kontrole poslovanja banaka. Podaci potvrđuju da je bankarski sektor visoko kapitalizovan i visoko likvidan, što je garancija sigurnosti i dostupnosti depozita u svakom trenutku", rekla je Tabaković.

Navela je da je krajem 2022 godine aktiva bankarskog sektora bila za 33,7 odsto veća nego 2019. što je, kako je rekla, pre svega rezultat rasta finansiranja privrede i stanovništa, odnosno rasta kreditne aktivnosti.

Tabaković je istakla da su banke u Srbiji i važna karika procesa digitalizacije posebno u delu usluga koje nude korisnicima i da su dva razloga za to, pri čemu je jedan neophodnost prilagođavanja potrebama korisnika, a drugi podsticajan i moderan pravni pravni okvir za pružanje finansijskih usluga u Srbiji.

Navela je da klijenti dobro prihvataju promene i inovacije i da podaci pokazuju da je u 2022. u odnosu na 2021. broj transakcija putem mobilnog bankarstva povećan za 26 odsto, a transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine roba i usluga za preko 34 odsto.

"NBS će nastaviti da obezbeđuje izvesnost kreirajući uslove za održiv razvoj finansijskih usluga tako da budu u najboljem interesu naših građana i privrede a ne bilo kog pojedinca ili lobističkih i interesnih grupa na tržištu", zaključila je guverner Tabaković.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva