:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2020   8:33

0

124

Tahiri: Beogradu i Prištini nastavak dijaloga na ovim osnovama ne odgovara

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dolazi danas na KiM kako bi pripremio teren za nastavak dijaloga sa Beogradom, koji je zastao zbog pitanja Zajednice srpskih opština, a Lajčak je u svojim izjavama ukazao Prištini da sprovede dogovore koji su potpisani, izjavio je za Kosovo Onlajn politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri.

Prema njegovim rečima, problem je Statut ZSO koji nije dostavljen Vladi Kosova*, koja zatim treba da ga prosledi parlamentu na usvajanje. Tahiri podseća da je kosovski Ustavni sud zaključio da je u vezi sa ZSO sporna određena vrsta autonomije. 

"Trenutno i jednoj i drugoj strani odgovara odlaganje ovog sporazuma, jer izgleda da iza toga postoji nešto drugo, možda razgraničenje ili neki drugi interes. Trenutni način dijaloga za normalizaciju odnosa podržava međunarodna zajednica. Imamo više od 30 sporazuma koji se u većini slučajeva sprovode, ali svaka strana kaže da ih ne sprovodi druga strana. Moguće je da vlastima u Beogradu i Prištini za sada nastavak dijalog na ovim osnovama ne odgovara i zbog toga imamo u javnosti razna objašnjenja", rekao je Tahiri. 

Posetu Hašima Tačija Sjedinjenim Američkim Državama objašnjava kao državnu, ali taktičke prirode zbog eventulane optužnice Specijalnog tužilaštava za ratne zločine u Hagu.

"Bilo koja privatna poseta u ovom kapacitetu je službena. Verovatno će se razgovarati o svim temama. Tači ima autoritet, ali ne bi bilo u redu da tokom posete dođe do optužnice. Ovo je sve taktičke prirode jer postoji rizik da putuje službeno dok se ne završi slučaj u Hagu“, rekao  je Tahiri.

Izvor: Kosovo online

KiMRamuš Tahiridijalog Beograda i PrištineLajčak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva