:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2020   10:07

0

180

Tanasković: Obnavlja se svest o značaju srpskog nasleđa

Bivši zastupnik Srbije pri Unesku, diplomata i orijentalista Darko Tanasković izjavio je da pokušaji Albanaca da ospore srpski idententitet svetinja na Kosovu i Metohija nisu ništa novo i da je rec o propagandi i da je nemoguće objektivnim argumentima, pogotovo istorijskim, dovesti u pitanje srpski pravoslavni karakter svetinja na KiM.

Na Kosovu i Metohiji evidentirana su 372 spomenika kulture i više od 1.300 ostataka hrišćanskih obeležja, koji vekovima govore o životu Srba na tom prostoru, ali pojedini Albanci pokušavaju da to nasleđe sada prisvoje.

Pravi problem je što je Srba sve manje na prostoru Kosova i Metohije, smatra Tanasković podsećajuci na reci patrijarha Pavla: "Koga ovce, onog i planina".

"To je pravi problem uz jedno političko nasilje koje je sprovedeno i na međunarodnom planu od devedesetih godina", rekao je Tanasković za RTS.

Prema njegovim recima, nije novost da albanski istoričari pokušavaju da dokažu nešto što nije istina. Oni su sad, kaže, postali glasniji jer se plaše da ta njihova argumentacija više "ne prolazi" dobro u svetu.

"Oni su zapazili da je na nivou celog srpskog nacionalnog korpusa došlo do sazrevanja svesti da se koordinišu napori na zaštiti, očuvanju i afirmisanju nasleđa na svim teritorijama gde su Srbi živeli i gde žive, pa je najavljeno i formiranje tima kako bi se to što efikasnije radilo", podseca bivši zastupnik Srbije pri Unesku.

Prvi zadatak tog tima bi, kako kaže, trebalo da bude koordinacija napora onih koji u našim institucijama vec sada rade na ovom polju, ali bez dovoljno koordinacije i dugorocne osmišljenosti projekta.

Tanasković ukazuje da bi trebalo da postoji svest da su svetinje zalog našeg duhovnog i kulturnog identiteta i da nacija ima jedno solidno i čvrsto uporište u slojevima kulture i civilizacije koji traju vekovima.

U jednom trenutku ta svest je, kaže, bila izbledela, potogovo kod mladih ljudi. Ipak, navodi Tanasković, ta svest o značaju kulturnog nasleđa za budućnost srpskog naroda sada se obnavlja.

Izvor: Танјуг

KiMkulturno nasleđeTanasković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva