:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 28, 2022   16:03

0

148

Teodosije: Priština da odloži preregistraciju, važno sačuvati mir

Episkop raško-prizrenski Teodosije pozvao je danas prištinske institucije da prihvate predlog predstavnika međunarodne zajednice da se pitanje registarskih tablica rešava dijalogom nadležnih strana u narednih deset meseci kako bi se izbegla eskalacija krize i sačuvao mir.

"Kao episkop raško-prizrenski sa svojim sveštenstvom apelujem na kosovske institucije da prihvate jednoglasan predlog misije Evropske unije na Kosovu, ambasadora zemalja Kvinte i specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da se izbegne svaki vid konfrontacije oko registracionih tablica i da se ovo pitanje dijalogom nadležnih strana uz međunarodnu podršku rešava u roku od narednih deset meseci u skladu sa ranijim dogovorima u Briselu ili drugim modelima koji se dogovore u dijalogu", naveo je Teodosije, objavljeno je na sajtu eparhije.

Teodosije je upozorio da povodom situacije u kojoj predstavnici kosovskih institucija insistiraju da svi građani na Severu Kosova izvrše preregistraciju svojih vozila na registracione tablice RKS i stava ogromne većine građana srpske nacionalnosti da ostanu pri postojecim registracijama preti ozbiljna kriza koja može da dovede do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, posebno u slučaju pokušaja zaplene vozila od strane policije.

"Eskalacija ove krize nikome nije na korist i duboko bi ugrozila napore da građani na ovom prostoru žive u miru i poštovanju bez obzira na etničku pripadnost", ukazao je Teodosije.

On je apelovao i na sve građane na severu Kosova i Metohije da sačuvaju mir, uzdržanost i prisebnost i da se za svoja prava bore dostojanstveno i hrišćanski i da ne daju nikakav povod onima koji bi želeli da na bilo koji način isprovociraju ili izazovu nasilje i tako ugroze živote, zdravlje i imovinu bilo koga na ovom prostoru.

Teodosije je naveo da se od međunarodnih predstavnika očekuje odgovoran, mudar i odlučan pristup koji bi pomogao da se ovo pitanje rešava u procesu dijaloga i uz poštovanje prava i sloboda svih građana.

"Molimo se gospodu mirotvorcu da na ovim prostorima bude sačuvan mir i spremnost za dijalog u skladu sa svim principima koji postoje u demokratskim društvima, a nipošto uz demonstraciju i primenu sile, pretnjama ili ne dao bog, ugrožavanjem života ljudi", poručio je Teodosije.

Priština je odredila da rok za preregistraciju tablica bude 31. oktobra.

Izvor: T a n j u g

Teodosijepreregistracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva