:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 23, 2020   12:19

0

100

Tiodorović: Drugi talas krajem godine, Srbija spremna

Srbija spremno dočekuje drugi talas epidemije virusa korona, koji se očekuje krajem novembra ili početkom decembra, ocenio je epidemiolog Branislav Tiodorović uz napomenu da prvi talas još uvek traje jer je virus i dalje prisutan.

Tiodorović je u intervjuu za Blic kazao da je Srbija spremna za drugi talas jer ima i iskustvo koje smo stekli u prethodnih šest meseci i to ne samo zdravstveni radnici i zdravstveni sektor, već i samo stanovništvo.

"Delovaćemo definitivno iskusnije i spremnije i kao zdravstveni sistem i kao društvo. Mnogo je lakše kada znate kako se nešto odvija, od čega zavisi, šta možete da očekujete, a mi već imamo iskustvo", kazao je.

Tiodorović navodi da se trenutno nalazimo u prvom talasu, a da naredni pik ovog talasa možemo očekivati u septembru i to iz razloga što se veliki broj građana vraća sa odmora.

Dodaje da to ne mora da znači da će u tom piku biti izražene teške kliničke slike, već da je moguće da će biti samo zabeležen broj novozaraženih.

Upitan da oceni trenutnu epidemiološku situaciju kaže da je problematično dati neku preciznu prognozu s obzirom da još uvek nismo spali ispod 100 novozaraženih po danu.

Upozorava da nam i statistika zavisi od mera, odnosno od toga koliko su građani poštovali mere, posebno oni koji su bili na godišnjim odmorima na moru, jezeru, planini, banji...

"Upravo od tih mera nam zavisi statistika. U narednom periodu, od 10 do 15 dana, videćemo kakvo je stanje. Ocena epidemiološke situacije je da je ona nesigurna, ali pod kontrolom. Kažemo nesigurna jer virus je tu", naveo je Tiodorović.

Govoreći o popuštanju mera, odnosno o počinjanju održavanja kulturnih aktivnosti, Tiodorović kaže da je to kompleksno pitanje i da je o tome teško govoriti sa sigurnošću.

"S druge strane treba nam kultura, pozorište, bioskopi, jednom rečju treba nam život. Moramo nastaviti da živimo, ali da budemo svesni da je virus tu", naglašava epidemiolog dodajući da sve mora da funkcioniše i privreda i kultura i ekonomija, ali sada drugačije nego što smo navikli, odnosno uz poštovanje epidemioloških mera.

Prema njegovim rečima, Krizni štab će verovatno sledeće sedmice odlučivati i o sportu.

"Veliki je pritisak vezan za sport, ne samo na otvorenom, to već funkcioniše, ali kako će biti sa rukometom, košarkom, odbojkom... To su naši vrlo značajni sportovi. Razgovaraćemo o tome da li odmah ide i publika, na koji način. Svi koji traže da počne sport tvrde da mogu da obezbede da se publika drži na distanci, sa maskama, da se može obezbediti dezinfekcija. Onaj ko organizuje trebalo bi to i da ispoštuje", navodi Tiodorović.

Upitan da li je moguće da broj novozaraženih padne ispod 10 na dnevnom nivou, Tiodorović kaže da bi to bilo idealno, ali da nije lako ostvarivo.

"Možda kasnije ako budemo samosvesni i disciplinovani, ako se svi pridržavamo mera. I ove brojke koje sada imamo nisu pale sa neba, nego se stanovništvo ponašalo odgovornije", dodaje.

Podsećajući da je uslov za vakcinu da bude najbolja i da daje najmanje postvakcionalnih reakcija, Tiodorović kaže da nam je objektivno svejedno čija će to biti vakcina.

Kako kaže, naša Agencija za kontrolu lekova i vakcina razgovara sa svima koji su ušli u takozvanu fazu kliničkih ispitivanja, ne samo sa Rusima.

Napominje, da su u toj fazi najviše poodmakli Rusi koji ulaze u fazu ispitivanja na 400.000 ljudi, što je već reprezentativan broj.

"Onda ćemo videti i njenu efikasnost, kvalitet i šta se javlja kao postvakcionalna reakcija", dodaje.

Još jednom ukazuje na to da je neophodno nositi zaštitnu masku u zatvorenom prostoru i dodaje da ćemo ih nositi sigurno još nekoliko meseci.

"U zavisnosti od drugog talasa, to će se onda preneti i na sledeću godinu", kaže Tiodorović.

Poručuje svim građanima da se pridržavaju preporučenih mera naglašavajući da je to u interesu svih nas, nas samih i naših najmilijih.

Izvor: T a n j u g, Blic

dr Branislav Tiodorovićkoronavirusdrugi talasSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?