Tod Volters o bombardovanju Srbije: Morali smo da upotrebimo silu

:

:

TV Most

Foto: NATO

clock

Jul 20, 2019   21:19

0

118

Tod Volters o bombardovanju Srbije: Morali smo da upotrebimo silu

Vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi general Tod D. Volters,koji je prethodnih dana boravio u Beogradu u sklopu posete regionu, u intervjuu za “Blic” govorio je o saradnji srpske vojske i NATO-a, projektima na kojima sarađuju i globalnim izazovima.

Poseta Balkanu prvi je Voltersov dolazak u region od kada je u maju preuzeo funkciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi.

"Dolazimo u ovu posetu kako bismo se sastali sa srpskim liderima, podstakli komunikaciju i istražili mogućnosti da povećamo saradnju između NATO-a i Srbije pružanjem podrške vojnim reformama Srbije, pri čemu u potpunosti poštujemo njenu vojnu neutralnost. Ova saradnja osigurava da naše snage ostanu spremne i agilne prilikom suočavanja sa današnjim složenim bezbednosnim okruženjem. Vojska Srbije je na dobrom glasu u mirovnim misijama širom sveta. Vaši vojnici su istrajni, imaju osećaj dužnosti i posvećeni su izvršenju misija. Stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu su od ključne važnosti za NATO, u čemu Srbija igra važnu ulogu.

NATO u potpunosti poštuje Srbiju i njenu odluku da ostane vojno neutralna. Na Srbiji je da odluči kakav odnos želi da ima sa NATO-om. Mi zajedno sa Srbijom sarađujemo na praktičnim pitanjima, kao što su uništenje zastarelih i opasnih ubojnih sredstava i priprema stanovništva za suočavanje sa prirodnim nepogodama. Pored toga, Srbija pomaže NATO-u u nekim aktivnostima, kao što su medicinska obuka iračkih vojnih lekara.

Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za Zapadni Balkan i dobro za NATO. Zajedničkim radom osiguravamo bezbednost na Balkanu i u širem međunarodnom kontekstu", kaže Volters za "Blic".

 Na pitanje kako danas, posle 20 godina, gleda na NATO bombardovanje Srbije, s obzirom na to da postoje oprečna mišljenja o njenom legitimitetu, Volters kaže da je to bilo izazovno vreme i da je  NATO doneo tu tešku odluku nakon što su više od godinu dana UN i Kontakt-grupa, čiji je član bila i Rusija, ulagali velike napore da dovedu do mirnog rešenja sukoba i konflikta na Kosovu.

"Imajući u vidu razvoj krize i neuspeh diplomatije, NATO je upotrebio silu, što je bilo neophodno i legitimno, kako bi se sprečilo kontinuirano kršenje ljudskih prava velikih razmera i ubijanje civila. Savet bezbednosti UN je više puta istakao kršenje ljudskih prava na Kosovu i sve veći broj porodica koje su bile primorane da napuste svoje domove kao pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Generalni sekretar Stoltenberg je jasno stavio do znanja prilikom poseta Srbiji da kampanja nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda – ona je sprovedena kako bi se okončala kršenja ljudskih prava u velikoj razmeri koja je sprovodio Miloševićev režim, sa direktnim posledicama po regionalnu i evropsku bezbednost. Operacija "Saveznička snaga" usledila je nakon više od godinu dana intenzivnih napora da se dođe do mirnog rešenja krize putem pregovora. Svaki izgubljen nedužni život je tragedija, zbog čega NATO duboko žali.

Sada je vreme da idemo napred i radimo zajedno na oblastima od obostranog interesa, uključujući vežbe i obuke", istakao je Volters.

Povodom učešća pripadnika takozvane vojske Kosova na  vojnoj vežbi "Trenutni odgovor 19", koja je  održana u Hrvatskoj u maju i junu ove godine, iako NATO zvanično ne podržava transformaciju KBS u vojsku, Volters navodi da je to bila  multinacionalna vežba kojom su zajedno rukovodile oružane snage Hrvatske, Slovenije i američke snage u Evropi. To nije bila vežba NATO-a i ona postoji već neko vreme.

"Na primer, Vojska Srbije učestvovala je u vežbi „Trenutni odgovor 13“. Važno je razumeti da postoje vežbe NATO-a, ali i nacionalne, bilateralne, regionalne i multinacionalne vežbe. Ova vežba fokusirana je na logistiku, osmišljena je da testira i unapredi sposobnost za brz transport snaga i opreme s jedne lokacije na drugu. KBS su pozvane da učestvuju u svom sadašnjem mandatu", objašnjava Volters.

S obzirom da su Srbija i NATO održale više zajedničkih vojnih vežbi do sada, general Volters ističe da  Vojska Srbije predstavlja primer toga kako Srbija svojom posvećenošću i profesionalnošću doprinosi konsolidaciji mira i stabilnosti širom Zapadnog Balkana.

"Pre svega, želim da se zahvalim Vojsci Srbije na pomoći koju pruža mirovnim naporima širom sveta. Vojska Srbije je na dobrom glasu u mirovnim misijama širom sveta. Srbija je poznata i veoma poštovana u domenu vojne medicine, i radila je sa NATO-om na obuci iračkih vojnih lekara, čime je pomogla u donošenju stabilnosti na Bliski istok.

Odnosi između NATO-a i Srbije u praktičnoj sferi su dobri. Kao država partner, Srbija ima visok nivo saradnje sa NATO-om i NATO potpuno poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije. NATO i Srbija sarađuju na više načina, od reformi nacionalnih bezbednosnih struktura, preko upravljanja posledicama vanrednih situacija, do naučne saradnje i zajedničkih vežbi. Srbija sama bira kako će da nastavi svoju saradnju sa NATO-om prema Individualnom akcionom planu partnerstva. Ovde su najvažniji obostrano poverenje i poštovanje", ističe general Tod Volters.

Izvor: Blic

Tod VoltersNATOSrbijaKBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva