:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Maj 24, 2019   20:39

0

55

Tramp šalje 1.500 vojnika na Bliski istok, Rusija protestuje

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da će poslati 1.500 vojnika na Bliski istok kao meru predostrožnosti, uglavnom kao zaštitnu meru, usred pojačanih tenzija s Iranom. Iz Rusije protestuju i poručuju da bi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija mogli da pokrenu pitanje raspoređivanja američkih trupa na Bliski istok, javlja "Rojters".

 

Donald Trump je napuštajući Belu kuću pred odlazak u Japan izjavio da će na Bliski istok poslati relativno mali broj trupa, uglavnom odbrambenih.

"Neki veoma talentovani ljudi upravo odlaze na Bliski istok. I videćemo šta će se desiti ", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Dva izvora koja su želela da ostanu anonimna, rekla su Rojtersu da nove snage treba da pomognu u jačanju američke odbrane u regionu i da te trupe uključuju inženjere.

Na najave američkog predsednika reagovala je Rusija koja je poručila da bi mogla u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da pokrene temu novog raspoređivanja američkih trupa na Bliski istok. 

Vojska SAD rasporedila je ranije ovog meseca nosače, bombardere i Patriot rakete na Bliski istok, kao odgovor na ono što je Vašington ocenio kao zabrinjavajuće indicije o pripremama Irana za napad.

Retorika između Teherana i Vašingtona je eskalirala poslednjih nedelja kada su SAD pooštrile sankcije s ciljem da se Iran podstakne da učini ustupke kada je reč o uslovima nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Tramp je u ponedeljak upozorio da će Iran biti suočen sa "velikom silom" ukoliko napadne američke interese na Bliskom istoku.

Izvor: RTS

Trampamerička vojskaBliski istokIranSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva