:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 06, 2021   19:58

0

114

Trenutno na KiM oko 700 Avganistanaca, a biće ih 2000

Privremeni smeštaj na Kosovu i Metohiji dosad su dobila 683 državljana Avganistana, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečija.

Osim smeštaja u kampu Bechtel-Enka u Uroševcu, još 91 avganistanski civil smešten je u američku vojnu bazu Bondstil na teritoriji te opštine.

Prijem avganistanskih civila provodi se na temelju plana za njihov prihvat na koji se tzv. Kosovo obvezalo nakon poziva Sjedinjenih Država da se u zemljama partnerima prihvati izbegle i evakuisane iz Avganistana koji su sarađivali s međunarodnim snagama i organizacijama tokom angažovanja zapadnih saveznika u toj zemlji.

Prištinske vlasti saopštile su ranije da će prihvatiti oko 2000 avganistanskih državljana koji su sarađivali sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim zemljama članicama NATO-a.

Prihvat Avganistanaca bit će nastavljen sledeće nedelje, rekao je ministar, a prema aktuelnim kosovskim propisima, avganistanske se izbeglice na teritoriji tzv. Kosova mogu zadržati najviše godinu dana.

Očekuje se da će oni privremeno boraviti na Kosovu i Metohiji dok se ne pripremi njihova dokumentacija za odlazak u SAD ili u druge države članice NATO-a, navodi RFE.

Izvor: B92/Indeks.hr

KiMizbeglice iz Avganistana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva