:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 24, 2019   17:55

0

102

Trivan: Ulaganja u ekologiju zapošljavaju i dižu BDP

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan pozdravio je najavu šefa države da će pokrenuti novi investicioni ciklus, i naglasio da su ulaganja u oblasti prerade otpadnih voda i čvrstog komunalnog otpada - infrastrukturna.

Trivan je objasnio da bi za izgradnju oko 359 sistema za preradu otpadnih voda trebalo blizu 5 milijardi evra, dok je još između milijardu i po i dve milijarde evra ulaganja potrebno za infrastrukturu za preradu čvrstog komunalnog otpada.

"Nema sumnje da je ovde reč o infrastrukturnim radovima, nema sumnje da to podiže zapošaljvanje, i nema sumnje da je to mogućnost da se naš BDP još diže u delu poslova koji do sada nisu sasvim otvarani", rekao je Trivan.

Srbija do sada nije bila u kapacitetu da može da poveća investiranje u ovu oblast, rekao je on i dodao kako je najvažniji deo posla ministarstva u poslednje dve godine bio izrada projektno-tehničke dokumentacije kako bi se stvorili uslovi za investiranje.

"Srbija nema svojih 5 ili 7 milijardi evra za ovu vrstu investicije ali u svetu postoje vrlo zainteresovani investitori koji žele da oplode svoj novac a ovde je reč o jako dobrim poslovima", ocenio je on i dodao da da Srbija može na taj način da dobije postrojenja kojima će otpadne vode gotovo potpuno prečistiti i dovesti svoju životnu sredinu u red.

"Vin-vin kombinacija, zdrava životna sredina i dobar biznis", zaključio je Trivan.

On je izneo procenu da Srbiju u nerednih 20 do 30 godina u zavisnosti od tempa kojim se bude išlo očekuju ulaganja u životnu sredinu od blizu 15 milijardi evra.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva