:

:

TV Most

clock

April 07, 2021   13:51

0

22

Trka vakcina sa mutacijama virusa kao trka u naoružanju

U toku je trka između vakcina i mutacija koronavirusa, koja sve više liči na trku u naoružanju.

 

Vakcine su manje efikasne protiv nekih varijanti, a što se virus više bude širio, to će i mutacije biti češće, odnosno vakcine manje efikasne, piše Glas Amerike.

Vakcine Fajzer/Bajontek i Moderna su više od 90 odsto efikasne u prevenciji bilo kakvog zaražavanja, sa ili bez simptoma, saopštili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji su radili studiju na zdravstvenim radnicima. Utvrđeno je da su te vakcine efikasne čak 80 odsto posle jedne doze.

Druga studija CDC sprovedena u staračkim domovima pokazala je da vakcine sprečavaju ozbiljnu bolest i smrt kod najranjivije populacije. Stariji od 65 godina su i najteže pogođeni koronavirusom u SAD, odnosno čine 80 odsto obolelih.

Više od polovine starije populacije je do sada primilo barem jednu dozu vakcine, a broj umrlih i hospitalizovanih se smanjuje.

"I to je dobra vest u vezi sa efikasnošću vakcine", rekla je direktorka CDC Rošel Valenski, ali je upozorila da istovremeno raste broj hospitalizovanih mlađih od 50 godina.

Umor od pandemije, lepše vreme i popuštanje mera doveli su do porasta broja zaraženih.

Pojedini stručnjaci strahuju da počinje četvrti talas zaražavanja koji donosi i nove, zaraznije sojeve virusa. Iako se ne predviđa tako masovno zaražavanje u SAD kakvo je bilo do sada, "ima naznaka da se usporava pad broja zaraženih i da se dostigao plato", kaže Majkl Li sa MIT univerziteta.

Mutacija koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici (JAR) najviše zabrinjava, jer omogućava virusu da žešće napadne imuni sistem nego njegova osnovna verzija.

Pokazalo se da su vakcine Džonson i Džonson 57 odsto efikasne u sprečavanju zaražavanja tim sojem u JAR, a 72 posto su efikasne u SAD, gde taj soj nije toliko zastupljen.

Vakcina AstraZeneke je efikasna samo 10 odsto u sprečavanju južnoafričke varijante.

Novi soj registrovan u Brazilu takođe se brže širi i pokazalo se da njime mogu da se zaraze i oni koji su već preležali koronavirus.

Soj iz Tanzanije u sebi sadrži gotovo sve do sada poznate mutacije.

Dve nove varijante registrovane su u Kaliforniji, a dve u Njujorku, i u sebi imaju mutacije registrovane u Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

"Ovo je kao trka u naoružanju. Napravićemo nove lekove, nova antitela, nove varijante vakcine ako virus nastavi da mutira", rekao je profesor Džefri Šaman sa Univerziteta Kolumbija.

Izvor: T a n j u g

vakcinekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?