:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2023   15:07

0

132

Turistička organizacija Gračanice obeležila Svetski dan turističkih vodiča

Turistička organizacija Gračanice obeležila je Svetski dan turističkih vodiča organizacijom besplatnih, promotivnih šetnji po Gračanici i Arheološkom nalazištu Ulpijana. Predstavnici Turističke organizacije Gračanica kažu da je cilj obeležavanja ovog datuma podrška turističkim vodičima širom sveta koji su tokom pandemije korona virusom širom sveta bili najoštećeniji.

Teodora Đokić i Petar Jevtić, turistički vodiči ističu da je u Gračanici najpopularnija turistička destinacija srednjovekovni manastir Gračanica koji se nalazi na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine od 2004. godine.

"Turistička organizacija Gračanice u svojim programima nudi šetnje kroz Gračanicu i obilazak arheološkog parka Ulpijana, kao i manastira u Sušici i u Gračanici. Svake godine organizujemo i edukativne posete za koje uglavnom apliciraju škole, tako da sa znamenitostima uglavnom upoznajemo decu od petog do osmog razreda osnovne škole", kaže vodič Petar Jevtić.

"Vrlo često turisti koji dođu da posete Prištinu, dođu i u jednodnevnu posetu u manastir Gračanicu, ali obilaze i ostale crkve na Kosovu i Metohiji. Dosta je veliki broj turista iz azijskih zemalja, a mišljenja smo da će se broj turista i u budućnosti povećavati", kaže Teodora Đokić.

Direktorka Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić izjavila je da više od 100 000 turista u toku godine poseti Gračanicu.

"Ovo je sjajan početak godine. Prošla godina takođe nam je bila jako dobra. Imali smo dosta turističkih grupa. Ove godine očekujemo mnogo više poseta i čini se da se vraćamo posetama u onom obimu koji smo imali i prethodnih godina", kaže Sandra Đokić.

Osim pomenutih lokaliteta, tokom godine mogu da se posete i manifestacije, kao što su Vidovdan, festival srednjovekovnih veština Šild i mnogi drugi.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMTO GračanicaSvetski dan turističkih vodiča
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva