:

:

TV Most

clock

Oktobar 06, 2023   17:54

0

111

Turski dron "bajraktar" snimljen iznad Đakovice

Borbena bespilotna letelica "bajraktar TB-2" koju je Priština nabavila od Turske, uočena je na nebu iznad Đakovice, objavljeno je u Fejsbuk grupi "AirRadar Kosovo", koja prati kretanje vazduhoplova. Kako stoji u opisu fotografija i video-snimka, dron je leteo u blizini aerodroma u Đakovici. Javnosti nije poznato da li je to matični aerodrom tog drona, kao što se ne zna ni da li je imao dozvolu Kfora.

"Bajraktar TB-2" je borbena bespilotna letelica, koja može služiti za izviđanje, ali i za dejstva vođenim raketama po zemaljskim ciljevima. U vazduhu može da provede najviše 27 sati, a  može da se podigne  do 6.000 metara.

TB-2 je koristio Azerbejdžan tokom rata u Nagorno-Karabahu 2020. godine, a  upotrebljava ga i Ukrajina u ratu protiv Rusije.

Jedan borbeni dron je prvi put predstavljen sredinom jula. Tada nije navedena ni tačna cena ni broj dronova, kao ni svrha njegovog korišćenja.

Dan pošto je prikazan u Prištini  oglasio se i Kfor: "Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i srodnih ograničenja, uključujući ‘bajraktar ​​TB-2’, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, komandant Kfora ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova", stajalo je tada u saopštenju Kfora.

Borbeni dron "bajraktar TB-2" nije jedino naoružanje koje je Priština dobila ili kupila od Turske, jer od Ankare nabavlja minobacače, haubice, oklopna vozila, kao i protivoklopne rakete.

Prisustvo Turske na Kosovu i Metohiji, ogleda se i u sve većem broju turskih vojnika u Kforu, do kraja godine čak njih hiljadu, kao i činjenici da će za četiri dana dužnost komandanta združenih snaga preuzeti, po prvi put, turski general-major Ozkan Ulutas.

Izvor: RTS

KiMĐakovicadron Barjaktar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva