Tusk: Evropska unija pristala da odloži Bregzit do 31. januara

:

:

TV Most

Foto: twitter

clock

Oktobar 28, 2019   14:32

0

56

Tusk: Evropska unija pristala da odloži Bregzit do 31. januara

Evropska unija je pristala danas da odloži Bregzit do 31. januara sledeće godine, samo tri dana pre nego što je on trebalo da se sprovede.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk napisao je na Tviteru da se 27 zemalja članica EU složilo da prihvate "zahtev Velike Britanije za fleksibilnost Bregzita do 31. januara 2020. godine", preneo je AP.

"Očekuje se da će odluka biti formalizovana putem pisane procedure'', dodao je Tusk.

Izraz fleksibilnost znači da će Velika Britanija moći da napusti ranije EU ako sporazum o Bregzitu, koji je postigao premijer Boris Džonson, bude ratifikovan pre 31. januara.

Tuskova najava usledila je nakon što su se diplomate iz Evropske unije sastale u Briselu kako bi potpisali novo odlaganje izlaska Britanije iz EU, koje je bilo planirano za 31. oktobar.

Pregovarac EU za Bregzit Mišel Barnije rekao je novinarima da je "bio vrlo kratak i efikasan i konstruktivan sastanak" i da je srećan što je odluka doneta.

On je odbio da iznese druge detalje o razgovorima. To je drugi put da je rok za Bregzit promenjen od 2016. godine, kada je u Britaniji održan referendum o njenom izlasku iz EU.

Džonson: Odgovoriću Uniji na ponudu kad vidim detalje

Britanski premijer Boris Džonson odgovoriće na ponudu EU da odloži Bregzit za tri meseca, nakon što se upozna sa svim detaljima, izjavio je danas njegov portparol, prenosi Rojters.

Izvor: Танјуг

TuskEUBregzit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva