:

:

TV Most

Foto: Dojče Vele

clock

Decembar 22, 2021   15:33

0

183

Tužilaštvo zatražilo pritvor za uhapšene u Štrpcu

Iz Odeljenja za krivična dela Osnovnog tužilaštva u Uroševcu zatražili su da Osnovni sud odredi pritvor desetorice uhapšenih u Štrpcu i Prištini, okrivljenih da su počinili krivično delo "uzimanje i davanje mita, zloupotreba službene dužnosti i ovlašćenja, kao i pomaganje u izbegavanju otkrivanja krivičnih dela korupcije".

U akciji policije uhapšeni su B. N., D. R., D. M., H. B., S. M., R. B., R. H., B. I., S. S. i J. K., kojima je po pritvaranju određena mera zadržavanja od 48 sati. Prvi među uhapšenima je bivši predsednik opštine Štrpce.

Postoji osnovana sumnja da je B. N., od 2014. do oktobra 2018. godine, u Štrpcu, kao službeno lice - predsednik opštine, direktno primao novac i poklone, postupajući u suprotnosti sa svojim službenim dužnostima za izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku "Šari", u trećoj i drugoj zoni vikendica na Brezovici, čime bi izvršio krivično delo "Primanje mita", saopšteno je iz Tužilaštva u Uroševcu.

Tužilaštvo smatra da je B.N. zloupotrebio službenu dužnost, da bi za sebe stekao materijalnu korist, izdavanjem građevinske dozvole u Nacionalnom parku "Šara", u trećoj i drugoj zoni vikendica na Brezovici, i time bi izvršio krivično delo "Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja".

Takođe, protiv okrivljenog B.N. postoji osnovana sumnja da je primao poklone u cilju vršenja neprimerenog uticaja na odlučivanje službenih lica za izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku "Šara", čime bi počinio krivično delo "vršenje uticaja".

Protiv B.N, odnosi se i osnovana sumnja da je 21. decembra 2021. godine u svojoj kući u Štrpcu ilegalno posedovao oružje. U njegovoj kući pronađeni su pištolj "Crvena zastava", i 247 metaka 9 milimetara.

Okrivljeni D. R., D. M. i H. B., sumnja se da su kao službena lica su zloupotrebila službeni položaj, kako bi protivpravno stekli materijalnu korist za sebe, na način da nisu preduzeli zakonske radnje da zaustave nelegalnu gradnju vikendica u Nacionalnom parku "Šara".

Kao saizvršioci sumnja se da su počinili krivično delo "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i primanje mita".

Protiv okrivljenog S. M. postoji osnovana sumnja da je od 2011. do 2016. godine, kao službeno lice, direktor katastra u opštini Štrpce, zloupotrebio službeni položaj radi sticanja imovinske koristi, čime je izvršio krivično delo "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja". Isti je, sumnja se, neposredno primio novac i poklone, da bi postupio suprotno službenoj dužnosti u vezi sa pripremanjem dokumentacije za upis katastarskih parcela, čime je počinio krivično delo "primanje mita".

Takođe, protiv S.M. postoji osnovana sumnja da je od 2011. do 2016, direktno tražio novac i poklone u cilju vršenja neprimerenog uticaja na odlučivanje službenog lica - direktora Urbanizma, čime je počinio krivično delo "vršenje uticaja".

Okrivljeni S. M. je nelegalno posedovao oružje, a pretresom njegove kuće pronađen je revolver tipa TT, i lovačka puška sa 21 metkom, koje je policija zaplenila.

Okrivljeni R. F. , osnovano se sumnja da je od 2012. do 2018. godine, kao službeno lice - načelnik Inspektorata u opštini Štrpce, direktno primao novac kako ne bi postupio po službenoj dužnosti, čime je izvršio krivično delo "primanje mita". Isti je, kako se sumnja, zloupotrebio službenu dužnost u cilju sticanja imovinske koristi, što je "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja".

Za R. H., postoji sumnja da je od 2011. do kraja 2018. godine službenom licu indirektno davao novac da bi postupio suprotno službenoj dužnosti, čime bi izvršio krivično delo "davanje mita".

Isti je, kako se navodi, delimično utajio porez tako što je uplatio porez davanjem lažnih podataka poreskoj upravi, čime je izvršio krivično delo "poreska utaja".

Za okrivljenog B. I., postoji osnovana sumnja da je od 2011. godine do kraja 2018. godine direktno davao novac službenom licu da postupi suprotno službenoj dužnosti, čime je izvršio krivično delo "davanje mita, vršenje uticaja i poreska utaja".

Za okrivljene S. S. i J. K. po zahtevu tužilaštva postoji osnovana sumnja da su tokom 2016. godine u Štrpcu pomogli službenom licu u izbegavanju otkrivanja krivičnih dela protiv službene korupcije i službene dužnosti, čime bi počinili krivično delo "pružanje pomoći izvršiocima nakon izvršenja krivičnih dela".

Izvor: RTS

KiMŠtrpcekosovska policijahapšenjetužilaštvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva