:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2023   9:37

0

80

U Briselu počinje samit EU - Zapadni Balkan

U Briselu će biti održan samit EU- Zapadni Balkan, koji će biti prilika da se potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana i da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, ali i potreba partnera za održivim i nepovratnim postignućima u pogledu reformi, utemeljenim na vrednostima i principima EU.  

Samitom će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU. 

Glavne teme razgovora tokom današnjeg samita,koji će početi u 17 sati trebalo bi da budu približavanje partnera sa Zapadnog Balkana EU i napredak u procesu postepene integracije, izgradnja ekonomske osnove za budućnost, "ublažavanje uticaja ruske agresije na Ukrajinu" i intenziviranje političkog angažmana i jačanje  bezbednosti i izgradnja otpornosti, navode iz Evropskog saveta.

Na kraju sastanka očekuje se zajednička konferencija za novinare Mišela i Fon der Lajen, kao i da će lideri objaviti deklaraciju. 

U nacrtu deklaracije, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da EU poziva na ubrzanje procesa pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku i traži od Beograda i Prištine brz napredak u normalizaciji odnosa i da u potpunosti, bez daljih odlaganja ili preduslova, primene postignute sporazume, uključujući sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i njegov implementacioni aneks.

U nacrtu se traži se potpuno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napominje da će EU brzo ispitati predloge iznete u Planu rasta za unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je u utorak na konferenciji za novinare, nakon što je Savet za opšte poslove EU usvojio zaključke o Srbiji, rekao da su ti zaključci osnov za današnje razgovore na samitu EU- Zapadni Balkan.

Poslednji sastanak na lidera EU-a i Zapadnog Balkana održan je u Tirani u decembru 2022. godine. 

Izvor: T a n j u g

EUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva