:

:

TV Most

Foto: Novosti online

clock

Jun 04, 2020   7:56

0

314

U Domu zdravlja u Gračanici počeli sistematski pregledi za prvake i predškolce

Sa ublažavanjem mera i poboljšanjem epidemiološke situacije, u Domu zdravlja u Gračanici počeli su sistematski pregledi dece, koja se na jesen upisuju u predškolsko ili prvi razred. Zahvaljujući postojećem stručnom kadru u ovoj zdravstvenoj ustanovi mogu da se obave skoro svi potrebni specijalistički pregledi.

„Svako dete koje polazi u predškolsko treba da prođe pregeled pedijatra, logopeda i dečijeg stomatologa, dok su za sistematski pregled dece koja polaze u prvi razred potrebani i pregledi očnog lekara, ORL specijaliste i fizijatra“, istakla je direktorica Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević.

Ona je dodala da u toj ustanovi nije moguće obaviti samo ORL pregled  i da savetuju roditeljima da taj pregled obave u Domu zdravlja u Ugljaru.

Dom zdravlja u Gračanici je jedini na centralnom Kosmetu gde može da se obavi specijalistički pregled logopeda, koji je po mišljenju specijaliste od izuzetne važnosti zbog sve češćih komunikativnih problema kod dece.

„Oko 50 odsto dece koja dođu na pregled imaju neke govorno-jezičke probleme. Roditelji imaju pravo da takvu decu, kao i onu koja pored toga imaju psihofiziološke i probleme na intelektualnom planu upišu u redovnu školu. Ne možemo takvu decu da degradiramo i da ih izdvajamo, sigmatizujemo nego ta deca praktično upisuju redovnu školu, ali vaspitači i učitelji moraju da naprave poseban plan za njih“, istakla je logoped Radmila Radomirović.

Obzirom na broj predškolaca i prvaka specijalističke ordinacije u Domu zdravlja u Gračanici biće otvorene za sistematske preglede do kraja juna, a po potrebi i jula.

Izvor: RTV Gračanica

KiMDom zdravlja Gračanicasistematski pregledi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva