:

:

TV Most

Foto: Fondacija

clock

Jul 31, 2023   15:58

0

81

U Gračanici osnovana Fondacija „Dr Sonja Rakočević“

U Gračanici je održana osnivačka skupština Fondacije „Dr Sonja Rakočević” koja će pomagati lečenje dece na Kosovu i Metohiji.

Cilj Fondacije je da pruži različitu socijalno zdravstvenu podršku deci i roditeljima koji se suočavaju sa velikim problemima tokom lečenja dece.

Za upravnicu Fondacije izabrana je Gorica Šćepanović, koja se već dugi niz godina bavi humanitarnim aktivnostima i pruža podršku deci, naročito u enklavama Kosova i Metohije, saopšteno je iz ove fondacije.

“Plan rada obuhvata izradu veb sajta na kome će se nalaziti kontakt preko koga će stizati podaci o bolesnoj deci i socijalno ugroženoj deci. Izrada logoa je u pripremi. Plan je da se obiđu pedijatrijske ustanove da bi se dobilo što više podataka o potrebama dece. Nastavljamo da koračamo Sonjinim koracima” rekla je Gorica Šćepanović predstavljajući plan rada i aktivnosti u narednom periodu.

Upravni odbor koji će operativno voditi organizaciju, za svog predsednika izabrao je Slađanu Marković Stojanović, jednog od najboljih poznavalaca zdravstvenih prilika na Kosovu i Metohiji.

„Ovde smo da nastavino Sonjinu misiju i da vratimo osmehe na lice dece. Fondacija će podržavati decu u svim aspektima socijalno zdravstvene podrške, bilo da je reč o lečenju u zemlji i inostranstvu, bilo da je reč o kontinuiranoj podršci deci za svakodnevno funkcionisanje“, rekla je Slađana Marković, predstavljajući statut i ciljeve organizacije.

Upravni odbor čine dr Irina Petrović, igumanija manastira Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice, Simonida Rakočević, član porodice dr Sonje, Radmila Vulićević, poznata književnica i društveni radnik, Slađana Marković i profesorka Ivana Grubor.

„Mi treba da se usredsredimo na ličnosti dece, na podršku roditeljima. Sećam se da sam od nje dobila informacije o troje dece kojima je trebalo hitno pomagati. I danas ima puno takve dece i važno je da ova organizacija dođe do svakog od njih“, rekla je Radmila Vulićević koja se dugo vremena bavi podrškom deci i humanitarnim radom.

Nakon formalnog dela prisutne kolege su na dirljiv način oživele uspomene na Sonju.

Prvi prilog za Fondaciju došao je iz Doma zdravlja Obilić u Prilužju od tamošnjih lekara i kolega koji su porodici ranije predali sredstva za podršku, dok je porodica Rakočević predala vredne knjige i medicinske aparate iz zaostavštine dr Sonje.

Sonja (Jevtić) Rakočević rođena je 31.07.1973. godine u Kosovskoj Kamenici. Osnovnu školu završila je u rodnom gradu, dok je srednje obrazovanje pohađala u Medicinskoj školi u Leskovcu.

Medicinski fakultet je završila u Prištini, pedijatrijsku specijalizaciju na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Radila je u Domu zdravlja Gračanica, a potom i u Kliničko-bolničkom centru Priština, na odeljenju pedijatrije u Lapljem Selu.

Dr Sonja Rakočević se specijalizovala na italijanskoj klinici IRC Policlinico San Donato. Zajedno sa sa italijanskom lekarskom organizacijom „Prijatelji Dečana“ (Amici di Decani) pomagla da deca sa Kosova i Metohije odlaze na lečenje u Italiju.

Živela je u Gračanici sa suprugom Živojinom i decom Simonidom i Dimitrijem, preminula je na Božić 2021. od posledica infekcije Kovid 19.

Izvor: Radio Mitrovica sever

KiMGračanicaFondacija Dr Sonja Rakočević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva