:

:

TV Most

clock

Maj 05, 2020   16:43

0

580

U Gračanici rođeno pet beba više nego u istom periodu prošle godine

Od početka proglašenja pandemije virusa KOVID-19 i uvođenja vanrednog stanja porodilište u Gračanici prilagodilo je režim rada uslovima novonastalog stanja uz primenu posebnih mera zaštite.

Međutim, i kada je vanredno u porodilištu nije moglo da se izbegne redovno, koronavirus je promenio mnogo toga ali ne i rađanje beba, pa je tako na ginekološko-akušerskom odeljenju bilo 25 porođaja u aprilu, 5 više nego prošle godine u ovom mesecu.

“Mi ne možemo da stanemo bezobzira na sve, porodilište uvek mora da radi i da je ratno stanje a ne vanredno. Nismo imali većih problema, samo par slučajeva sa povišenom temperaturom ali imamo poseban deo bolnice gde smo smeštali takve pacijente, ispostavilo se da uzrok temperature nije bio KOVID-19. Na svu sreću nismo imali pozitivne slučajeve na novi koronavirus,” rekao je upravnik ginekološko-akušerske klinike Bogoljub Veljković.

Za razliku od prethodnog perioda, tokom epidemije na sreću nije bilo ni rizičnih trudnoća a ni potrebe za transportom porodilja u druge zdravstvene ustanove. Međutim, za razliku od porođaja koji nisu mogli da se odlože, jesu druge usluge koje ova institucija pruža za sve pacijentkinje na centralnom Kosmetu.

“Konkretno, dijagnostiku smo smanjili na minimum kao i intervencije koje nisu urgentne, ispoštovali smo sve preporuke epidemiologa, uostalom i mi smo lekari znamo kakve posledice može ostaviti virus. Sve ostalo sem porođaja koji ne mogu da čekaju, kao i uregntne intervencije, smanjili smo na minimum, naravno uz pojačano korišćenje zaštitnih sredstava i sredstava za dezinfekciju,” dodao je upravnik Veljković.

U Gračanici na sreću tokom epidemije nije bilo zaraženih koronavirusom, ali će se porodilište kao i ostale zdravstvene institucije vratiti normalnom režimu rada onda kada to struka proceni.

Izvor: RTV Gračanica

KiMGračanicabebe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva