:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2019   13:33

0

219

U kakvu misiju Kukan i Flekenštajn dolaze u Beograd

Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, sad već bivši poslanici Evropskog parlamenta, dolaze kasnije danas u Beograd, gde bi sutra i prekosutra, prema šturim podacima, trebalo da imaju neformalne političke razgovore, sa ne do kraja poznatom listom sagovornika, i to iza zatvorenih vrata.

Танјуг nije do danas mogao da dobije nijednu zvaničnu informaciju u Briselu o sadržaju njihove posete.

Neformalno, u diplomatskim izvorima, agenciji je rečeno da njih dvojica dolaze na inicijativu Evropskog parlamenta.

"Oni imaju nameru da se sretnu sa svim relevantnim političkim igračima", nezvanično u tim izvorima kažu za Tanjug na pitanje da li će se evropski neformalni dvojac sastati sa parlamentarnim strankama, po ugledu na Mekalistera, ili i sa vanparlamentarnom opozicijom.

Izjava neće biti, takođe je preneto Танјугу u Briselu, moguće je samo eventualno saopštenje na kraju posete.

U Beogradu, takođe, samo nezvanično se moglo saznati da će Kukanu i Flekenštajnu u realizaciji posete pomoći Delegacija EU u Srbiji.

Njihov dolazak, inače, najavio je, prilikom nedavne posete Beogradu predsedavajući Odbora EP za spoljne poslove Dejvid Mekalister, uz objašnjenje da će njih dvojica da saslušaju sve o aktuelnoj situaciji u Srbiji, te da stave na raspolaganje svoje iskustvo u rešavanju političkih kriza na Zapadnom Balkanu:

"Radi se o dvojici odličnih poznavalaca vaše zemlje i regiona. Sastaće se sa predstavnicima svih partija, a cilj posete je da prvo sve saslušaju i vide da li postoji želja svih strana da prihvate pomoć Evropskog parlamenta i EU u prenošenju svoje prakse", rekao je tada Mekalister, uz napomenu da je potom na Srbiji da odluči hoće li da je EU podrži.

Iskustvo na koje Mekalister podseća tiče se uloge Kukana i Flekenštajna, zajedno sa slovenačkim poslanikom Ivom Vajglom, u sklapanju Pržinskog sporazuma između najvećih stranaka u Makedoniji, što je dovelo do održavanja parlamentarnih izbora u decembru 2016. godine, na kojima su učestvovali svi akteri.

Ova "trojku" Evropskog parlamenta, naime, odigrala je, prema analitičarima, ključnu ulogu u postizanju tog sporazuma.

EU je već nagovestila da bojkot izbora, koji najavljuje deo opozicije u Srbiji, nije opcija za Brisel.

Portal Juropien vestern Balkans podseća da se upravo na tu "trojku" pozvao predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović u otvorenom pismu koje je pre par dana uputio Mekalisteru, tražeći da slična praksa bude primenjena u Srbiji.

Izvor: Танјуг

KukanFlekenštajn
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva